49758/26.5.2022: Η Υπουργική Απόφαση για την έναρξη εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

2 Ιουνίου, 2022

Με στόχο κυρίως την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και την έμπρακτη εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων, δημοσιεύτηκε την 31 Μαΐου 2022 (ΦΕΚ 2668/Τ.Β/31.5.2022) η με αριθμό 49758/26.5.2022 Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία αφενός ορίζεται η υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων-εργοδοτών να διαθέτουν και λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους  που να είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας – εντάσσοντας πρώτους σε αυτό το σύστημα τους κλάδους των Τραπεζών και των Σούπερ Μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζομένους, καθώς αυτοί υποχρεούνται από 1.7.2022 να εκκινήσουν τη διαδικασία χρήσης του συστήματος ψηφιακής κάρτας αφού προβούν σε απογραφική διαδικασία από την 1.6.2022 έως και την 30.6.2022- και αφετέρου καθορίζονται τα στοιχεία που οι εργοδότες οφείλουν να δηλώσουν σχετικά με τη μεταβολή στοιχείων της εργασιακής σχέσης, την οργάνωση του χρόνου εργασίας, τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας εργασίας και το χρόνο έναρξης και λήξης απασχόλησης των εργαζομένων, ενώ συγχρόνως από την 1η Ιουνίου 2022 είναι διαθέσιμη για συσκευές android και iOS η εφαρμογή myErgani , με τη βοήθεια της οποίας ο εργαζόμενος θα έχει εύκολη πρόσβαση σε όλες τις εργασιακές σχέσεις με τους εργοδότες όπου έχει απασχοληθεί, όπως και σε κάθε αλλαγή που πραγματοποιείται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και τον αφορά. Ειδικότερα:

 I. ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την υποχρέωση διάθεσης και λειτουργίας ηλεκτρονικού συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους που εργάζονται με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας έχουν όλες οι επιχειρήσεις- εργοδότες της χώρας εφόσον το σύστημα αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και η μέτρηση γίνεται με τη χρήση ψηφιακής κάρτας εργασίας.

II. ΕΝΑΡΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

– Από την 1η Ιουλίου 2022 εντάσσονται στο σύστημα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο των Τραπεζών και των Σούπερ Μάρκετ, που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζομένους, και οι οποίες οφείλουν να το ενεργοποιήσουν για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας της επιχείρησης.[1] 

– Από την 1η Ιουνίου 2022 έως και την 30η Ιουνίου 2022 οι επιχειρήσεις των Τραπεζών και των Σούπερ Μάρκετ οφείλουν να προβούν σε απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

III. ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΛΟΙΠΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις- πλην των ανωτέρω αναφερομένων – υποχρεούνται να προβούν στην απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους από την 1.10.2022 έως και την 30.11.2022.

IV. ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Οι εργοδότες -επιχειρήσεις οφείλουν να υποβάλλουν για τους εργαζομένους τους[2]:

– ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ. Η δήλωση αυτή περιλαμβάνει τις συμβατικές εβδομαδιαίες ώρες πλήρους απασχόλησης, το σύστημα της 5ήμερης ή 6ήμερης απασχόλησης, τα στοιχεία του διαλείμματος και τη δυνατότητα ευέλικτης προσέλευσης.

– ΔΗΛΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Ο εργοδότης οφείλει να δηλώσει ανά εργαζόμενο το σταθερό εβδομαδιαίο- αλλά και το μεταβαλλόμενο ανά ημέρα-ωράριο απασχόλησης, την ανάλυση απασχόλησης ημέρας και τις άδειες.

– ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΛΗΞΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.Ο εργοδότης οφείλει να δηλώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα του ζητηθούν από το ηλεκτρονικό σύστημα ώστε να γίνεται μέτρηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων και άμεση καταγραφή της πραγματικής έναρξης και λήξης της απασχόλησής τους. [3]Σε περίπτωση γεγονότος ανωτέρας βίας εξαιτίας του οποίου εμποδίζεται η λειτουργία του συστήματος αυτού, ο εργοδότης υποχρεούται να ειδοποιήσει αμέσως την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας με κάθε πρόσφορο τρόπο. Τα στοιχεία του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας τηρούνται υποχρεωτικά  από την επιχείρηση για 10 έτη τουλάχιστον και από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.   

V.MyErgani

Η εφαρμογή MyErgani είναι πλέον διαθέσιμη από την 1η Ιουνίου 2022 σε κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ μέσω της οποίας ο κάθε εργαζόμενος θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις εργασιακές σχέσεις που είχε με τους εργοδότες του, αλλά και στα καταχωρημένα στοιχεία της κάθε εργασιακής του σχέσης και στις αλλαγές που γίνονται σε πραγματικό χρόνο μέσω προωθητικών ειδοποιήσεων (push notifications)

Ελεονώρα Αναγνώστου
Δικηγόρος
D.E.A. Droit Economique et Social
Université Paris IX – Dauphine

[1] Περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις επιχειρήσεις μέσω δανεισμού.

[2] Οι  λεπτομέρειες για τον τρόπο υποβολής και το περιεχόμενο των δηλώσεων περιλαμβάνονται αναλυτικά στο άρθ. 2Α που προστέθηκε στην υπό στοιχεία 40331/Δ1.13521/13.9.2019 απόφαση του Υπ .Εργασίας  και περιέχεται στο Μέρος Β’ της Υ.Α. 49758/26.5.2022.

[3] Μέχρι την εγκατάσταση δικού τους συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας το Υπ. Εργασίας παρέχει στις επιχειρήσεις λογισμικό για τη διαβίβαση των εγγραφών έναρξης και λήξης της απασχόλησης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Σιούφας & Συνεργάτες | Γιώργος Σιούφας | Μάριος Σιούφας

Για να αποθηκεύσετε το άρθρο σε μορφή Pdf:

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στο τηλ.: 213 017 5600, ή στείλτε mail στο info@sioufaslaw.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Μοιραστείτε το:

Θέλετε να συζητήσουμε περισσότερο για το άρθρο μας;
Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας
και εξειδικευμένος συνεργάτης μας
θα επικοινωνήσει μαζί σας σήμερα
μεταξύ 15:00 - 17:00.