Άδεια σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας

6 Δεκεμβρίου, 2022

Τα διαρκώς, δυστυχώς, αυξανόμενα ποσοστά περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας τόσο σε διεθνές[1] όσο και σε εθνικό επίπεδο[2] οδήγησαν το νομοθέτη στην κατάρτιση Οδηγιών, Συμβάσεων και νόμων για την οριοθέτηση και τη λήψη μέτρων πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησής της, ενώ παρά το ότι δεν έχουν ρητώς και ειδικώς προβλεφθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης  άδειας σε εργαζόμενους θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ο εργατικός νόμος 4808/2021, αφενός στα πλαίσια των διατάξεων του άρθρου 9, που υποχρεώνουν κάθε επιχείρηση άνω των 20 ατόμων να υιοθετήσει πολιτική κατά της βίας και της παρενόχλησης,  δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση πρόβλεψης ειδικής άδειας στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και αφετέρου προβλέπει (άρθ. 21) τη δυνατότητα χορήγησης της άδειας αυτής ως κριτήριο για την επιβράβευση μιας επιχείρησης και την απόκτηση του «Σήματος Ισότητας», ενώ συγχρόνως η Υπουργική Απόφαση με αριθμό 82063/2021 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων[3], εξειδικεύοντας τα υποδείγματα των πολιτικών των επιχειρήσεων προβλέπει την παροχή ειδικής άδειας μετά από αίτημα του εργαζομένου θύματος ενδοοικογενειακής βίας, με σκοπό τη στήριξή του στη διατήρηση της εργασίας και την ομαλή του επανένταξη μετά από τέτοια περιστατικά.

✔ ΕΝΝΟΙΑ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ως ενδοοικογενειακή βία νοούνται όλες οι πράξεις σωματικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής ή οικονομικής βίας οι οποίες συμβαίνουν εντός της οικογένειας ή οικογενειακής μονάδας ή μεταξύ πρώην ή νυν συζύγων ή συντρόφων, είτε ο δράστης διαμένει ή διέμενε στην ίδια κατοικία με το θύμα είτε όχι.[4]

✔ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΔΕΙΑΣ ΣΕ ΘΥΜΑΤΑ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Άρθρο 9 του ν. 4808/2021. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, υποχρεώνονται να υιοθετούν πολιτική για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας, που περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και υποστήριξης των εργαζομένων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας με κάθε πρόσφορο μέσο ή εύλογη προσαρμογή. Στα πλαίσια των διατάξεων αυτών μπορεί να προβλεφθεί ειδική άδεια για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Άρθρο 3 παρ.1 της Υπουργικής Απόφασης 82063/2021 του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με τις διατάξεις της Υπουργικής αυτής Απόφασης αναλύονται τα μέτρα των ανωτέρω πολιτικών των επιχειρήσεων και ειδικότερα προβλέπεται πως μπορούν να λαμβάνονται μέτρα που θα αποδεικνύουν έμπρακτα την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι στο φαινόμενο αυτό, όπως η παροχή ειδικής άδειας ή ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας μετά από αίτημα του εργαζομένου θύματος ενδοοικογενειακής βίας, με σκοπό τη στήριξή του στη διατήρηση της εργασίας και την ομαλή του επανένταξη μετά από τέτοια περιστατικά, ιδίως σε περιπτώσεις ύπαρξης ανηλίκων τέκνων ή τέκνων με αναπηρίες ή σοβαρά νοσήματα.

Άρθρο 21 του ν. 4808/2021.Ένα από τα κριτήρια που προβλέπονται στις διατάξεις του νόμου αυτού για την απονομή του «Σήματος Ισότητας»[5] στις επιχειρήσεις, ως επιβράβευσή τους για την ανάπτυξη δράσεων προώθησης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και καταπολέμησης της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία είναι και η χορήγηση άδειας σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Άρθρο 30 του ν. 4808/2021. Εντελώς επικουρικά μπορούν να αναφερθούν και οι διατάξεις αυτές με τις οποίες ο νομοθέτης προβλέπει ειδική άδεια – δύο φορές ετησίως και έως μία εργάσιμη ημέρα κάθε φορά- για λόγους ανωτέρας βίας που συνδέονται με επείγοντα οικογενειακά ζητήματα σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, που καθιστά απαραίτητη την άμεση παρουσία του εργαζομένου.

Ελεονώρα Αναγνώστου
Δικηγόρος
D.E.A. Droit Economique et Social
Université Paris IX – Dauphine

[1] Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, κυρωθείσα από το ν. 4808/2021

[2] Ν. 3500/2006 (ΦΕΚ 232/Τ.Α/24.10.2006) Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις Ν. 4531/2018 (62/Τ.Α/5.4.2018) Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου τη Ευρώπης για την Πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και προσαρμογή της ελλην.νομοθεσίας

[3]Υ.Α. 82063/2021(ΦΕΚ 5059/Τ.Β/1.11.2021) Υποδείγματα πολιτικής για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης και για τη διαχείριση εσωτερικών καταγγελιών των άρθρων 9 και 10 του ν. 4808/2021, καθώς και σχετικές οδηγίες προς τους υπόχρεους

[4] Άρθ. 3 του ν. 4531/2018

[5] Το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Εργασίας επιβραβεύει τις επιχειρήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που διακρίνονται για την εφαρμογή πολιτικών ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών των εργαζομένων γυναικών και ανδρών και πολιτικών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης με τη χορήγηση « Σήματος Ισότητας».

Για να αποθηκεύσετε το άρθρο σε μορφή Pdf:

Σιούφας & Συνεργάτες | Γιώργος Σιούφας | Μάριος Σιούφας

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στο τηλ.: 213 017 5600, ή στείλτε mail στο info@sioufaslaw.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Μοιραστείτε το:

Θέλετε να συζητήσουμε περισσότερο για το άρθρο μας;
Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας
και εξειδικευμένος συνεργάτης μας
θα επικοινωνήσει μαζί σας σήμερα
μεταξύ 15:00 - 17:00.