Άδειες διαμονής για πρόσωπα με επαρκείς όρους διαβίωσης (οικονομικά ανεξάρτητα άτομα)

Σύμφωνα με το άρθρο 163 παρ. 8 του ν. 5038/2023[1], προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής (τύπου Ι.8) σε πολίτες τρίτων χωρών με επαρκείς πόρους διαβίωσης (οικονομικά ανεξάρτητα άτομα). Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας διαμονής, είναι η προηγούμενη έκδοση εθνικής θεώρησης εισόδου (visa D). Για την εξειδίκευση του ύψους και του τρόπου απόδειξης της διαθεσιμότητας των επαρκών πόρων διαβίωσης, εξεδόθη η Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό 225679/ 04.09.2024 (ΦΕΚ Β’5223/17.09.2024) με τον τίτλο «Καθορισμός του ύψους και του τρόπου απόδειξης διαθεσιμότητας των επαρκών πόρων που προβλέπονται στις διατάξεις του ν. 5038/2023 (Α’ 81) και στις λοιπές κανονιστικές ρυθμίσεις, καθώς και του ύψους και του τρόπου απόδειξης του απαιτούμενου εισοδήματος, για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 84 και 144 του ν. 5038/2023». Ειδικότερα:
- ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΠΟΡΟΙ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ: Πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα με εθνική θεώρηση εισόδου και να λάβουν την ως άνω άδεια διαμονής, θα πρέπει να έχουν εισόδημα κατ’ ελάχιστο τρεισήμισι χιλιάδες (3.500) ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση που συνοδεύονται από τα μέλη της οικογένειας τους, το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20% για τη σύζυγο και κατά 15% για κάθε τέκνο.
- ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΡΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ: Οι πηγές προέλευσης και απόδειξης είναι ενδεικτικά οι εξής: σύνταξη από το εξωτερικό, τραπεζικός λογαριασμός ή αποδεικτικά στοιχεία ότι διαθέτουν εξ ιδίων ικανά οικονομικά μέσα, για τα οποία αποδεικνύεται η νόμιμη προέλευσή τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης τους χωρίς να παρέχουν εξαρτημένη εργασία ή να ασκούν ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Η αξιολόγηση των επαρκών πόρων διενεργείται, είτε σε μηνιαία βάση (εφόσον αποδεικνύεται περιοδικότητα του εισοδήματος, όπως από σύνταξη ή μισθό ή μερίσματα από το εξωτερικό), είτε σε ετήσια βάση σε περίπτωση εισοδημάτων από άλλες πηγές (όπως τραπεζικές καταθέσεις).
- ΜΗ ΠΑΡΟΧΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ εξαρτημένης εργασίας ή ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας οιασδήποτε μορφής στην Ελλάδα τόσο για τον συντηρούντα, όσο και για τον/την σύζυγό ή σύντροφό του και τα μέλη της οικογένειάς του.
- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: Για την έκδοση άδειας διαμονής, θα πρέπει απαραίτητα ο πολίτης τρίτης χώρας να έχει προηγουμένως αιτηθεί και λάβει εθνική θεώρηση εισόδου (visa D) από το ελληνικό προξενείο της χώρας διαμονής του. Για την έκδοση της visa θα πρέπει να προσκομίσει το σύνολο των δικαιολογητικών που προβλέπονται όπως, διαβατήριο, αποδεικτικά στοιχεία διαθεσιμότητας επαρκών πόρων διαβίωσης, ποινικό μητρώο, πιστοποιητικό υγείας, ταξιδιωτική ασφάλιση). Αφού ο πολίτης τρίτης χώρας λάβει τη visa D, καταθέτει αίτηση στην αρμόδια αποκεντρωμένη διοίκηση, για την έκδοση της άδειας διαμονής, συνυποβάλλοντας όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως λχ ιδιωτική ασφάλιση υγείας, παράβολο (1000€ για τον αιτούντα και 150€ για το/τη σύζυγο) και αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ο τόπος που θα κατοικεί στην Ελλάδα.
- ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: Η άδεια διαμονής έχει διάρκεια τρία (3) έτη και μπορεί να ανανεώνεται για ισόχρονο χρονικό διάστημα.
- ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΟΣ: Ο νόμος προβλέπει ότι τα μέλη της οικογένειάς του συντηρούντος, δύνανται να αιτηθούν και να λάβουν ατομική άδεια διαμονής που λήγει ταυτόχρονα με την άδεια διαμονής του συντηρούντος. Η προϋπόθεση των επαρκών πόρων διαβίωσης πρέπει να συντρέχει είτε στο πρόσωπο του κάθε μέλους της οικογένειας είτε αθροιστικά για όλα τα μέλη αυτής.
Μαρία Αικατερίνη Δ. Παπαδοπούλου
Δικηγόρος
Δ.Μ.Σ Ιστορίας και Θεωρίας Δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Δ.Μ.Σ Αστικού δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Δ.Μ.Σ Εμπορικού Δικαίου, Νομική Σχολή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
[1] Ν. 5038/2023 (ΦΕΚ Α 81/1.4.2023) με τον τίτλο «Κώδικας Μετανάστευσης»