Σύσταση Ε.Π.Ε.

2 Μαΐου, 2015

Για τη σύσταση μίας Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης είναι απαραίτητη η σύμπραξη τουλάχιστον δύο προσώπων φυσικών ή νομικών, ενώ η συμμετοχή ενός φυσικού ή νομικού προσώπου γίνεται δεκτή υπό προϋποθέσεις (δεν επιτρέπεται εφόσον έχει ήδη ιδρυθεί μονοπρόσωπη ΕΠΕ από φυσικό ή νομικό πρόσωπο αυτό να ιδρύσει νέα μονοπρόσωπη ΕΠΕ).

Η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης είναι κεφαλαιουχική εταιρεία με νομική προσωπικότητα, για τα χρέη της οποίας ευθύνεται μόνο η ίδια με την περιουσία της. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.3190/1955, η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης είναι εμπορική, έστω και αν ο σκοπός αυτής δεν είναι εμπορική επιχείρηση. Οι εταίροι ευθύνονται μέχρι του ύψους του κεφαλαίου. Η ευθύνη είναι της εταιρείας με την περιουσία της, όχι των εταίρων. Αντίθετα από τις προσωπικές εταιρείες υπάρχει διαχωρισμός της περιουσίας της εταιρείας από την προσωπική περιουσία των ιδρυτών-εταίρων.

Το εταιρικό κεφάλαιο διαιρείται σε «μερίδια» ή «μερίδες συμμετοχής», ελάχιστου ποσού 30 ευρώ.

Το ελάχιστο ύψος εταιρικού κεφαλαίου που απαιτεί ο νόμος για την σύσταση μιας ΕΠΕ είναι 2.400,00 € (άρθρο 6, παρ. 3, εδ. β της ΠΝΠ της 12/12/2012, ΦΕΚ Α’/240/12.12.2012). Το κεφάλαιο πρέπει να είναι καταβεβλημένο κατά την σύστασή της. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ολόκληρο σε μετρητά, μπορεί να είναι και εισφορά σε είδος, δηλαδή εισφορά περιουσιακού στοιχείου στην εταιρεία (πχ ακίνητο).

ΒΗΜΑΤΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ

  1. Ο Συμβολαιογράφος ελέγχει όλες τις προσκομιζόμενες αιτήσεις ως προς την πληρότητα των στοιχείων τους και τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα ως προς την πληρότητά τους. Σε περίπτωση που κάποιο έγγραφο λείπει, τάσσει προθεσμία για την προσκόμισή του.
  2. Ο Συμβολαιογράφος εισπράττει το γραμμάτιο κόστους σύστασης ποσού 70,00 € ή παραλαμβάνει την απόδειξη πληρωμής της τράπεζας.
  3. Ο Συμβολαιογράφος προβαίνει ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής οθόνης σε προέλεγχο και προέγκριση χρήσης της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου.
  4. Ο Συμβολαιογράφος, μέσω της σχετικής οθόνης αποστέλλει αίτημα προς το μητρώο του ΟΑΕΕ για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας όπου απαιτείται. Η ασφαλιστική ενημερότητα χορηγείται αμέσως από το σύστημα.
  5. Ο Συμβολαιογράφος, μέσω της σχετικής οθόνης αποστέλλει αίτημα προς το μητρώο του ΙΚΑ για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας όπου απαιτείται. Η ασφαλιστική ενημερότητα χορηγείται αμέσως από το σύστημα.
  6. Ο Συμβολαιογράφος, μέσω της σχετικής οθόνης, αποστέλλει ηλεκτρονικά, ή μέσω του taxisphone, αίτημα για χορήγηση φορολογικής ενημερότητας στους ιδρυτές.
  7. Ο Συμβολαιογράφος, μέσω της σχετικής οθόνης συμπληρώνει τα στοιχεία που απαιτούνται και αποστέλλει αίτημα ηλεκτρονικά ή με τηλεομοιοτυπία για χορήγηση ΑΦΜ στους ιδρυτές.
  8. Ο Συμβολαιογράφος αποστέλλει με τηλεομοιοτυπία τη δήλωση (φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου) προς την αρμόδια ΔΟΥ. Η αποστολή της δήλωσης δε διακόπτει τη διαδικασία χορήγησης ΑΦΜ στην εταιρεία.
  9. Ο Συμβολαιογράφος εισπράττει το ποσό ή παραλαμβάνει την απόδειξη πληρωμής και μέσω της σχετικής οθόνης της εφαρμογής ΥΜΣ (Υπηρεσία Μίας Στάσης) επιλέγει τον τρόπο πληρωμής, συμπληρώνει τα σχετικά πεδία και επιβεβαιώνει την είσπραξη του ποσού για τις πληρωμές των απαιτούμενων τελών, εισφορών κλπ).
  10. Υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης σύστασης από τους ιδρυτές και τον Συμβολαιογράφο.
  11. Ο Συμβολαιογράφος προβαίνει σε καταχώριση της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου της εταιρείας στη βάση δεδομένων του Γ.Ε.ΜΗ.
  12. Ο Συμβολαιογράφος συντάσσει ανακοίνωση την οποία αποστέλλει με τηλεομοιοτυπία, ή ηλεκτρονικά προς το Εθνικό Τυπογραφείο για τη δημοσίευση της σύστασης της εταιρείας στο Τεύχος ΑΕ- ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ.
  13. Ο Συμβολαιογράφος συμπληρώνει έντυπο αναγγελίας εγγραφής ή επανεγγραφής των εταίρων/ μετόχων και το αποστέλλει προς το αρμόδιο Περιφερειακό Τμήμα του ΟΑΕΕ, καθώς και φ/τ της ταυτότητάς τους αν πρόκειται να ζητηθεί η χορήγηση ΑΜΚΑ.
  14. Ο Συμβολαιογράφος διαβιβάζει ηλεκτρονικά τα στοιχεία που απαιτούνται για τη χορήγηση ΑΦΜ της εταιρείας μέσω της οθόνης της ΥΜΣ.
  15. Ο Συμβολαιογράφος αποστέλλει αίτημα εγγραφής της στα Μητρώα του Επιμελητηρίου.
  16. Ο Συμβολαιογράφος καταχωρεί τον ΑΦΜ της συσταθείσας εταιρείας στο Γ.Ε.ΜΗ και αναρτά την ανακοίνωση διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ.
  17. Ο Συμβολαιογράφος χορηγεί ατελώς βεβαίωση σύστασης της ΑΕ και στη συνέχεια διαβιβάζει με τηλεομοιοτυπία τη βεβαίωση αυτή προς την Περιφέρεια και εντός 15 ημερών στέλνει και το φυσικό φάκελο.

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στο τηλ.: 213 017 5600, ή στείλτε mail στο info@sioufaslaw.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Σιούφας & Συνεργάτες | Γιώργος Σιούφας | Μαρίος Σιούφας

Μοιραστείτε το:

Το Newsletter μας

Τελευταίες Νομικές Ενημερώσεις

Θέλετε να συζητήσουμε περισσότερο για το άρθρο μας;
Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας
και εξειδικευμένος συνεργάτης μας
θα επικοινωνήσει μαζί σας σήμερα
μεταξύ 15:00 - 17:00.