Τροποποίηση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

9 Δεκεμβρίου, 2014
  1. Με το σχέδιο νόμου, υπό τον τίτλο «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ», επέρχονται σημαντικές αλλαγές στις διατάξεις του εν λόγω κώδικα, ιδίως σε αυτές που καθορίζουν τη διαδικασία ενώπιον των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων (των ειρηνοδικείων, των μονομελών και πολυμελών πρωτοδικείων), το σύστημα αποδείξεως και την αναγκαστική εκτέλεση. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αλλοιώνουν , εν πολλοίς, το χαρακτήρα του συζητητικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο διεξάγεται και εξυπηρετείται, κατά τον σκοπό της, η πολιτική δίκη και καθιερώνουν, ως κανόνα πλέον , την προαπόδειξη στη δίκη αυτή. Οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στην επιτάχυνση της πολιτικής δίκης εις τρόπον ώστε να αποτρέπονται σημαντικές αποκλίσεις από τη λογική προθεσμία (εύλογο χρόνο) εντός της οποίας κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να δικάζεται η υπόθεση του, καθ’ υπαγόρευση της υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεως του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Περαιτέρω, βελτιώνεται η διαδικασία της αναγκαστικής εκτελέσεως ως προς τους όρους της ομαλής, ανεμπόδιστης και υπό εγγυήσεις διαφάνειας, εξελίξεώς της.

  2. Ειδικότερα, με τις διαλαμβανόμενες στο ανωτέρω σχέδιο νόμου διατάξεις, τροποποιούνται (καταργούνται, αντικαθίστανται και συμπληρώνονται) βασικές διατάξεις του κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και προβλέπονται, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:
  • Η μη προσβολή, με ένδικο μέσο, των αποφάσεων που παραπέμπουν την υπόθεση στο καθ’ ύλην αρμόδιο, κατώτερο ή ανώτερο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
  • Η αναγραφή στις συντασσόμενες εκθέσεις για κάθε διαδικαστική πράξη του φορολογικού μητρώου κάθε παρόντος προσώπου.
  • Η ενθάρρυνση από το δικαστήριο της διαμεσολάβησης.
  • Η υποχρέωση των διαδίκων να καταθέτουν τις προτάσεις και όλα τα αποδεικτικά τους μέσα εντός προθεσμίας εκατό (100) ημερών από την κατάθεση της αγωγής, προκειμένου για υποθέσεις που εκδικάζονται κατά την τακτική διαδικασία ενώπιον των πρωτοβάθμιων πολιτικών δικαστηρίων και σύντομες προθεσμίες για τις αμοιβαίες αντικρούσεις/η γνωστοποίηση της δικασίμου από τη γραμματεία του δικαστηρίου στους διαδίκους με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους/ η συζήτηση της υποθέσεως χωρίς την εξέταση μαρτύρων και την παρουσία των διαδίκων και των πληρεξουσίων τους και χωρίς δυνατότητα αναβολής για σπουδαίο λόγο , με εξαίρεση την εξέταση ενός μάρτυρα για κάθε διάδικη πλευρά, εάν από τη μελέτη του φακέλου της δικογραφίας, κριθεί αυτή αναγκαία, με απλή διάταξη του αρμόδιου δικαστή/η εκ του μακρόθεν, με ήχο και εικόνα εξέταση μαρτύρων, πραγματογνωμόνων και διαδίκων, κατόπιν ανέκκλητης αποφάσεως του δικαστηρίου.
  • Η διαγραφή της υποθέσεως από το πινάκιο, όταν οι διάδικοι δεν λαμβάνουν κανονικά μέρος στη δίκη, με συνέπεια η αγωγή να θεωρείται ως μη ασκηθείσα.
  • Η εξέταση των μαρτύρων με τηλεδιάσκεψη.
  • Προθεσμία δύο (2) ετών αντί των τριών (3) για την άσκηση εφέσεως.
  • Η προσθήκη νέων λόγων αναιρέσεως (λήψη ή μη λήψη υπ’ όψιν πραγμάτων μη προταθέντων ή προταθέντων, αντιστοίχως, έλλειψη νόμιμης βάσης) κατά αποφάσεων των ειρηνοδικείων και κατά των αποφάσεων των πρωτοδικείων που εκδίδονται επί εφέσεων κατά των αποφάσεων των ειρηνοδικείων.
  • Νέοι κανόνες που εφαρμόζονται στις ειδικές διαδικασίες κατά τις οποίες εκδικάζονται υποθέσεις συγκεκριμένων κατηγοριών (π.χ. οικογενειακές, περιουσιακές, εργασιακές, μισθωτικές).
  • Η δυνατότητα εκδόσεως διαταγής πληρωμής κατά προσώπου αγνώστου διαμονής, εφόσον έχει αντίκλητο νομίμως διορισμένο και λήψεως κατά του προσώπου αυτού και προσώπου διαμένοντος στο εξωτερικό, όσο διαρκεί η προθεσμία ανακοπής κατά της διαταγής, των μέτρων της προσημειώσεως και της συντηρητικής κατασχέσεως.
  • Η ανάπτυξη δυνάμεως δεδικασμένου από διαταγή πληρωμής, εφόσον αυτή κοινοποιηθεί για δεύτερη φορά και παρέλθει η προθεσμία ασκήσεως ανακοπής.
  • Η δυνατότητα λήψεως ασφαλιστικών μέτρων και για μέλλουσα απαίτηση.
  • Η εγγραφή προσημειώσεως υποθήκης και δυνάμει οριστικής αποφάσεως.
  • Η αποκλειστική αρμοδιότητα του Μονομελούς Πρωτοδικείου για τον διορισμό προσωρινής διοικήσεως νομικού προσώπου ή εκκαθαριστή νομικού προσώπου και εταιρείας.
  • Η κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 938 ΚΠΟΛΔ περί αναστολής της διαδικασίας αναγκαστικής εκτελέσεως.
  • Η άσκηση μόνο εφέσεως κατά αποφάσεως που εκδίδεται επί ανακοπής κατά δικαστικής αποφάσεως ή διαταγής πληρωμής που στηρίζουν αναγκαστική εκτέλεση.
  • Η αναφορά στην έκθεση κατασχέσεως της ημέρας του πλειστηριασμού, που ορίζεται υποχρεωτικώς σε επτά (7) μήνες από την ημέρα περατώσεως της κατασχέσεως και πριν από την παρέλευση οκτώ (8) μηνών, του τόπου πλειστηριασμού και του ονόματος του επ’ αυτού υπαλλήλου/ η σύντομή προθεσμία (20 ημερών) ασκήσεως ανακοπής κατά τις ως άνω εκθέσεως και η ανάρτηση της αποφάσεως επί της ανακοπής αυτής στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ε.Τ.Α.Α. δέκα ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού.
  • Η άρση του κωλύματος επιβολής αν. κατασχέσεως, κατασχεμένων κινητών πραγμάτων από άλλον δανειστή.
  • Η διενέργεια πλειστηριασμού ενώπιον του ίδιου συμβολαιογράφου και στην περίπτωση πολλαπλών κατασχέσεων και η υποχρέωση όλων των υποψηφίων πλειοδοτών να διορίσουν αντίκλητο στην περιφέρεια του πρωτοδικείου του τόπου του πλειστηριασμού, προς τον οποίο μπορούν να γίνονται οι σχετικές με την εκτέλεση επιδόσεις.
  • Η έντοκη κατάθεση του πλειστηριάσματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ακατάσχετο αυτής, η μη ένταξή της στην πτωχευτική περιουσία, κα η μη υποβολή της στις επιβαλλόμενες από το Δημόσιο δεσμεύσεις.
  • Νέα διαδικασία επαναλήψεως του πλειστηριασμού, σε περίπτωση ματαιώσεώς του με την αυτή, ως άνω, πρόνοια δημοσιοποιήσεώς της, μέτρα αποτροπής της συμπαιγνίας ή της ολιγωρίας των δανειστών που επισπεύδουν τον πλειστηριασμό, σε περίπτωση ματαιώσεως του για δεύτερη φορά χωρίς σοβαρό λόγο και η εκδίκαση των αντιρρήσεων κατά της δηλώσεως επισπεύσεως του πλειστηριασμού από άλλον δανειστή σε βραχύ διάστημα, με ανέκκλητη απόφαση, εκδιδόμενη κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.
  • Η κατάταξη και των εγχειρογράφων δανειστών σε ποσοστό 10% του πλειστηριάσματος, όταν συντρέχουν με δανειστές των οποίων οι απαιτήσεις εξοπλίζονται με γενικό ή ειδικό προνόμιο.
  • Η λήψη υπ’ όψιν της εμπορικής αξίας του κατασχόμενου ακινήτου κατά τον χρόνο επιβολής της κατασχέσεως.

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στο τηλ.: 213 017 5600, ή στείλτε mail στο info@sioufaslaw.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Σιούφας & Συνεργάτες | Γιώργος Σιούφας | Μαρίος Σιούφας

Μοιραστείτε το:

Το Newsletter μας

Τελευταίες Νομικές Ενημερώσεις

Θέλετε να συζητήσουμε περισσότερο για το άρθρο μας;
Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας
και εξειδικευμένος συνεργάτης μας
θα επικοινωνήσει μαζί σας σήμερα
μεταξύ 15:00 - 17:00.