Search
Close this search box.

Ενδοεταιρική μετάθεση πολιτών τρίτων χωρών για εργασία

11 Νοεμβρίου, 2024

Με τα άρθρα 53επ. του ν. 5038/2023[1], ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη, η Οδηγία 2014/66/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014, αναφορικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο της ενδοεταιρικής μετάθεσης.

Οι ως άνω διατάξεις εφαρμόζονται σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι είτε έχουν λάβει θεώρηση εισόδου με σκοπό την ενδοεταιρική μετάθεση οπότε αιτούνται την έκδοση άδειας διαμονής στην ελληνική επικράτεια είτε έχουν γίνει δεκτοί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης ως διευθυντικά στελέχη, ειδικευμένοι εργαζόμενοι ή ασκούμενοι εργαζόμενοι. Τόσο στον ν. 5038/2023 όσο και στην κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσα ΚΥΑ με αριθμό 95391/2024[2], προβλέπονται τρία στάδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοση της άδειας διαμονής. Συνοπτικά προβλέπονται τα εξής:

  • ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΝΔΟΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ (από την υπηρεσία μίας στάσης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου)


Η οντότητα υποδοχής υποβάλλει αίτηση συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων: α) αποδεικτικά στοιχεία ότι η οντότητα υποδοχής και η επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη σε τρίτη χώρα ανήκουν στην ίδια επιχείρηση ή όμιλο επιχειρήσεων, β) αντίγραφο καταστατικού της οντότητας υποδοχής, γ) σύμβαση εργασίας με την εταιρεία στην τρίτη χώρα και επιστολή ανάθεσης αρμοδιοτήτων από τον εργοδότη, με ορισμένο περιεχόμενο, δ) αποδείξεις απασχόλησης εντός της ιδίας επιχείρησης ή του ομίλου επιχειρήσεων στην τρίτη χώρα, για τουλάχιστον δώδεκα (12) συνεχείς μήνες αμέσως πριν από την ημερομηνία της ενδοεταιρικής μετάθεσης όσον αφορά στα διευθυντικά στελέχη και τους ειδικευμένους εργαζόμενους, και τουλάχιστον για έξι (6) συνεχείς μήνες πριν από την ίδια ημερομηνία όσον αφορά στους ασκούμενους εργαζόμενους και ε) τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή αποδεικτικά στοιχεία ότι ο πολίτης τρίτης χώρας διαθέτει τα επαγγελματικά προσόντα και την εμπειρία για την αντίστοιχη θέση στην οντότητα υποδοχής.

  • ΕΘΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ (από το ελληνικό προξενείο)


Εφόσον εγκριθεί η απασχόληση για ενδοεταιρική μετάθεση, κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα, υποβάλλεται αίτηση στο ελληνικό προξενείο του τόπου καταγωγής του εργαζομένου, προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη VISA D.

  • ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΥΠΟΥ Ε.2 (ηλεκτρονική διαδικασία)


Ο πολίτης τρίτης χώρας που επιθυμεί τη χορήγηση της άδειας ενδοεταιρικής μετάθεσης στην Ελλάδα, οφείλει, μετά την είσοδο του στη χώρα και πριν από τη λήξη της εθνικής θεώρησης εισόδου για τον ως άνω σκοπό, να υποβάλει αίτηση για τη χορήγησή της, μαζί με τα απαιτούμενα κατά νόμω δικαιολογητικά.

Η διάρκεια της ενδοεταιρικής μετάθεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη για τα διευθυντικά στελέχη και τους ειδικευμένους εργαζόμενους και το ένα (1) έτος για τους ασκούμενους εργαζόμενους. Μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος που έχει οριστεί ως διάρκεια της άδειας, οι ενδοεταιρικώς μετατεθέντες υποχρεούνται να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ελλάδας. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω, τα διευθυντικά στελέχη και οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι μπορούν να αιτηθούν τη χορήγηση «Μπλε Κάρτας της ΕΕ» (άδεια διαμονής υψηλής ειδίκευσης), εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο ν. 5038/2023.

Τέλος, ο ν. 5038/2023 προβλέπει ότι οι ενδοεταιρικώς μετατιθέμενοι πολίτες τρίτων χωρών, απολαμβάνουν δικαιωμάτων όπως: α) ελεύθερης πρόσβασης σε ολόκληρη την επικράτειας και άσκησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας απασχόλησης για την οποία έχει λάβει την άδεια, σε οποιαδήποτε οντότητα υποδοχής εγκαταστημένη στην Ελλάδα που ανήκει στην εργοδότρια επιχείρηση ή στον όμιλο επιχειρήσεων, β) ίσης μεταχείρισης με τους αποσπασμένους εργαζόμενους σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης, και γ) ίσης μεταχείρισης με τους ημεδαπούς όσον αφορά στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, την αναγνώριση των διπλωμάτων, πιστοποιητικών και άλλων επαγγελματικών προσόντων και την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών που προσφέρονται στο κοινό, με εξαίρεση τις διαδικασίες για την απόκτηση στέγης.

 

Μαρία Αικατερίνη Δ. Παπαδοπούλου
Δικηγόρος
Δ.Μ.Σ Ιστορίας και Θεωρίας Δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Δ.Μ.Σ Αστικού δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Δ.Μ.Σ Εμπορικού Δικαίου, Νομική Σχολή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

[1] Ν. 5038/2023 (ΦΕΚ Α’ 81/01.04.2023) με τον τίτλο «Κώδικας Μετανάστευσης».

[2] ΚΥΑ με αριθμό 95931/2024 (ΦΕΚ Β’1807/22.03.2024) με τον τίτλο «Καθορισμός των ειδικών δικαιολογητικών, ανά κατηγορία εθνικής θεώρησης εισόδου και των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση και την ανανέωση των αδειών διαμονής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 5038/2023».

Για να αποθηκεύσετε το άρθρο σε μορφή Pdf:

Σιούφας & Συνεργάτες | Γιώργος Σιούφας | Μάριος Σιούφας

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στο τηλ.: 213 017 5600, ή στείλτε mail στο info@sioufaslaw.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Μοιραστείτε το:

Θέλετε να συζητήσουμε περισσότερο για το άρθρο μας;
Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας
και εξειδικευμένος συνεργάτης μας
θα επικοινωνήσει μαζί σας σήμερα
μεταξύ 15:00 - 17:00.