Ερμηνευτική εγκύκλιος για επέκταση ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τουρισμό/εστίαση

Υπενθυμίζουμε ότι από 1/03/2025 τίθεται σε πλήρη λειτουργία, το μέτρο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, στις επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα (βάσει ΚΑΔ) στις υπηρεσίες διαμονής στον κλάδο του τουρισμού (ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα, Airbnb, χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα, camping), καθώς και στις επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα (βάσει ΚΑΔ) στον κλάδο της εστίασης.
Στα πλαίσια αυτά, εξεδόθη η υπ’ αριθμ. 3496/10-02-2025 Ερμηνευτική Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την οποία διευκρινίζεται ότι από 1/03/2025 θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το σύστημα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Τα κυριότερα σημεία της ως άνω εγκυκλίου, είναι τα εξής:
- Επί του παρόντος, δεν υπάρχει δυνατότητα προαιρετικής ένταξης στον Μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Συνεπώς, για όσες επιχειρήσεις ανήκουν στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού αλλά δεν δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες διαμονής και στους σχετικούς ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στην αριθμ. 44485/11-09-2024 Υ.Α. δεν υφίσταται δυνατότητα προαιρετικής ένταξης.
- Ειδικά για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στις υπηρεσίες διαμονής στον κλάδο του τουρισμού ή στον κλάδο της εστίασης, ενδέχεται να απαιτείται χρόνος προετοιμασίας, πριν την ανάληψη υπηρεσίας και μετά την λήξη της [π.χ. είσοδος στην περιοχή των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, αλλαγή ενδυμασίας εφόσον αυτή απαιτείται λόγω της θέσης/καθηκόντων εργασίας, μετάβαση στη θέση παροχής εργασίας, πλύσιμο μετά την ολοκλήρωση της εργασίας κ.λ.π]. Στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, ο χρόνος αυτός, ο οποίος δεν δύναται να υπερβαίνει τα 10’ λεπτά προ της έναρξης και τα 10’ λεπτά μετά τη λήξη της εργασίας, δεν αποτελεί χρόνο εργασίας και συνεπώς η σήμανση της ψηφιακής κάρτας για την εν λόγω κατηγορία εργαζομένων θα πρέπει να λαμβάνει χώρα: α) κατά την έναρξη της εργασίας, μετά το πέρας της ολοκλήρωσης του χρόνου προετοιμασίας για ανάληψη υπηρεσίας και β) κατά την λήξη της εργασίας, πριν την έναρξη του χρόνου προετοιμασίας για αποχώρηση.
- Οι εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας, ή διεύθυνσης, ή εμπιστευτική και χαρακτηρίζονται ως διευθυντικά στελέχη, απογράφονται κανονικά στην διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Ωστόσο εξαιρούνται από την υποχρέωση σήμανσης της ψηφιακής κάρτας, εφόσον από την ατομική σύμβαση εργασίας τους και από τον τρόπο που είναι δηλωμένοι στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ προκύπτει ότι συνιστούν διευθυντικά στελέχη. Σύμφωνα με σχετική διευκρίνιση, ο χαρακτηρισμός ενός εργαζόμενου στην εστίαση ως αρχιμάγειρα (chef) μπορεί να μην αρκεί από μόνη του για να χαρακτηριστεί ως διευθυντικό στέλεχος.
- Σχετικά με ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων (πχ. υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων catering) που εκ της φύσεως της δραστηριότητάς τους, αλλά και εκ των περιστάσεων γενικότερα, ως επί το πλείστον οι εργαζόμενοι δεν έχουν φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις ή στην έδρα της επιχείρησης διευκρινίζεται ότι ο τόπος παροχής εργασίας, στον οποίο οφείλουν να διαθέτουν και να ενεργοποιούν το σύστημα ψηφιακής κάρτας για το σύνολο των εργαζομένων τους με φυσική παρουσία, συνδέεται αποκλειστικά και άρρηκτα με τον εκάστοτε χώρο παροχή της υπηρεσίας. Συνεπώς, η σήμανση της ψηφιακής κάρτας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, θα πρέπει να λαμβάνει χώρα οπουδήποτε οι εν λόγω εργαζόμενοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία, είτε πρόκειται για τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης που τους απασχολεί, είτε πρόκειται για οποιοδήποτε άλλο χώρο (επαγγελματικό ή/και ιδιωτικό) στον οποίο παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες.
Μαρία Αικατερίνη Δ. Παπαδοπούλου
Δικηγόρος
Δ.Μ.Σ Ιστορίας και Θεωρίας Δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Δ.Μ.Σ Αστικού δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Δ.Μ.Σ Εμπορικού Δικαίου, Νομική Σχολή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης