«Φωτοβολταϊκά στη στέγη»: Οι βασικοί όροι του προγράμματος

11 Μαΐου, 2023

Την 2α  Μαΐου 2023 δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»[1] – που τέθηκε σε λειτουργία μέσω κατάλληλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ – το οποίο επιχορηγεί σε όλη τη χώρα τόσο νοικοκυριά όσο και αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτίρια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας[2] σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρίας)[3] για αυτοκατανάλωση με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού[4], με στόχο αφενός τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και τη διευκόλυνση μετατροπής των υφισταμένων κτιρίων σε κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, υψηλής ενεργειακής απόδοσης και απαλλαγμένα από ανθρακούχες εκπομπές[5] και αφετέρου την εξοικονόμηση χρημάτων στους λογαριασμούς ρεύματος των δικαιούχων.

  • ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Δικαίωμα συμμετοχής[6] στο πρόγραμμα έχουν νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα)  και αγρότες (επαγγελματίες ή ειδικού καθεστώτος), που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Ειδική μέριμνα έχει προβλεφθεί για τα ευάλωτα νοικοκυριά, που δικαιούνται κοινωνικού τιμολογίου σύμφωνα με το Μητρώο Ευάλωτων Πελατών του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ συγχρόνως προβλέπεται αύξηση της δικαιούμενης επιχορήγησης κατά 10% για άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 67%, μονογονεϊκές ή τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες.

  • ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ


Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι η ύπαρξη σύμβασης σύνδεσης του ενδιαφερομένου με τον ΔΕΔΔΗΕ και η μη ύπαρξη δημόσιας ενίσχυσης για το ίδιο σύστημα από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Τα νοικοκυριά πρέπει να συνδυάζουν το φωτοβολταϊκό σταθμό με σύστημα αποθήκευσης, ενώ οι αγρότες έχουν δυνατότητα επιλογής ή μη αυτού του συστήματος. Η υποβολή αίτησης προϋποθέτει ύπαρξη ΑΦΜ και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της ΑΑΔΕ, ενώ συγχρόνως η εγκατάσταση και το κτίριο όπου θα εγκατασταθούν θα πρέπει να είναι νόμιμα και ο ωφελούμενος να έχει την κυριότητα ή τη νόμιμη χρήση του χώρου εγκατάστασης. Η εγκατάσταση θα γίνεται στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών ή εξώστη, πέργκολων, προσόψεων και σκιάστρων, σε βοηθητικούς χώρους[7] του κτιρίου ή επί εδάφους. Η μέγιστη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά εγκατάσταση που θα χρηματοδοτείται ορίζεται στα 10,8 kW. Κάθε φυσικό πρόσωπο ενός νοικοκυριού μπορεί να υποβάλλει μία  μόνο αίτηση που αφορά μία μόνο κατοικία, που αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του, ενώ ο κάθε αγρότης μπορεί να υποβάλλει και περισσότερες από μία αιτήσεις, που αντιστοιχούν η κάθε μία σε μία ενεργή παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης, επιπλέον δε και μία αίτηση για την κατοικία του.

  • ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
. Τα ποσοστά επιχορήγησης για τα φυσικά πρόσωπα των νοικοκυριών (συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων νοικοκυριών) είναι ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και την ισχύ των σταθμών και κυμαίνονται από 20% έως 65% της δαπάνης του σταθμού, ενώ για τους αγρότες ανέρχονται σε 40%.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ. Τα ποσοστά επιχορήγησης για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους έχοντες ατομικό εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 20.000 ευρώ  ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 40.000 ευρώ ανέρχονται σε 100%, ενώ για τους αγρότες και για τους έχοντες ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μεγαλύτερο των 40.000 ευρώ ανέρχονται σε 90% της δαπάνης της μπαταρίας.

  • ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ


Επιλέξιμες θεωρούνται οι νόμιμες δαπάνες που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του φωτοβολταϊκού σταθμού και της μπαταρίας και πραγματοποιούνται εντός της επιλέξιμης χρονικής περιόδου και ενδεικτικά οι δαπάνες για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων και παρελκομένων υλικών ή μετρητή, η αμοιβή για τη μελέτη του συστήματος (σταθμού και μπαταρίας) και τις εργασίες εγκατάστασης αυτού καθώς και ο Φ.Π.Α.[8]

  • ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ

Ο υποψήφιος μπορεί να υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ μέσω της πύλης https://pvstegi.gov.gr με τη χρήση κωδικών taxisnet.

  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


Η διάρκεια υποβολής των αιτήσεων ορίστηκε από την 2α  Μαΐου 2023 έως την 30η Ιουνίου 2024 ή μέχρι την κάλυψη όλων των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία. Καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου (της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης) ορίζεται η 30η Ιουνίου 2025.

Ελεονώρα Αναγνώστου
Δικηγόρος
D.E.A. Droit Economique et Social
Université Paris IX – Dauphine

[1] ΚΥΑ 47129/720/2023 (ΦΕΚ 2903/Τ.Β/2.5.2023): Προκήρυξη του Προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη».

[2] Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται με ή χωρίς έγχυση της ενέργειας στο Δίκτυο.

[3] Ως προς τους αγρότες: υπάρχει δυνατότητα επιλογής ή μη του συστήματος αποθήκευσης.

[4] Ενεργειακός συμψηφισμός: Ο συμψηφισμός της παραχθείσας από το σταθμό παραγωγής ενέργειας με την καταναλωθείσα ενέργεια στην εγκατάσταση κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού.

[5] Τα κτίρια ευθύνονται σήμερα για το 40% περίπου της κατανάλωσης ενέργειας.

[6] Δεν είναι επιλέξιμοι όσοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος 2021 ως κάτοικοι εξωτερικού, καθώς και τα εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτοτελώς δήλωση.

[7] Επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο τηρουμένων των διατάξεων του Α.Κ. και του Κανονισμού της πολυκατοικίας

[8] Δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για τους αγρότες.

Για να αποθηκεύσετε το άρθρο σε μορφή Pdf:

Σιούφας & Συνεργάτες | Γιώργος Σιούφας | Μάριος Σιούφας

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στο τηλ.: 213 017 5600, ή στείλτε mail στο info@sioufaslaw.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Μοιραστείτε το:

Θέλετε να συζητήσουμε περισσότερο για το άρθρο μας;
Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας
και εξειδικευμένος συνεργάτης μας
θα επικοινωνήσει μαζί σας σήμερα
μεταξύ 15:00 - 17:00.