Η αναμενόμενη κρατική αρωγή σε πληττόμενα από την πυρκαγιά νοικοκυριά και επιχειρήσεις

12 Αυγούστου, 2021

Στα πλαίσια της Κρατικής Αρωγής προς στήριξη και αποκατάσταση των πληττομένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με το από 10 Αυγούστου 2021 Δελτίο Τύπου ανακοίνωσαν, μετά τη δρομολόγηση κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού, μέτρα και διαδικασίες ενίσχυσής τους, ενώ ταυτόχρονα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους και αυτοψίες των κατοικιών, επαγγελματικών χώρων και δημοσίων κτιρίων στους πληγέντες Δήμους προς καταγραφή των ζημιών. Ειδικότερα, ενδεικτικά προς υλοποίηση της:

✔ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και καταγράφονται οι ζημίες σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια με ελέγχους και αυτοψίες που διενεργούνται από Μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών.
  • Θα καταβληθούν αποζημιώσεις ως πρώτη αρωγή στα πληττόμενα νοικοκυριά τόσο για την αποκατάσταση κατοικιών, λοιπών κτισμάτων και επιχειρηματικών ακινήτων όσο και για την καταστραφείσα οικοσκευή τους, το ύψος των οποίων θα προσδιοριστεί με κριτήριο την ολοσχερή ή μη καταστροφή τους, αλλά και τη σοβαρότητα των ζημιών που έχουν υποστεί .
  • Η στεγαστική συνδρομή θα αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν δηλωθεί στο έντυπο της τελευταίας περιουσιακής κατάστασης (Ε9), ενώ η προκαταβολή για αυτήν δεν θα υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ.
  • Η διαδικασία χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής θα γίνει μέσω της διαδικτυακής πύλης της Α.Α.Δ.Ε. «arogi.gov.gr», η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις επόμενες ημέρες.
✔ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΛΗΓΕΙΣΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • Θα συσταθούν Επιτροπές από το Υπουργείο Οικονομικών προς εκτίμηση των ζημιών κάθε επιχείρησης.
  • Η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής θα δοθεί σε επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις ή σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις, αλλά έχουν υποστεί ζημία σε πολυετείς καλλιέργειες.
  • Το ύψος της αρωγής θα περιλαμβάνει τη ζημία σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης με κριτήριο την ολοσχερή ή μη καταστροφή τους και τη σοβαρότητα των ζημιών που έχουν υποστεί.
  • Η οικονομική στήριξη θα δοθεί μέσω ειδικής πλατφόρμας της Α.Α.Δ.Ε.
✔ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΩΝ
  • Οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα απαλλαχθούν από την αποπληρωμή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
  • Θα δρομολογηθεί απαλλαγή καταβολής ΕΝΦΙΑ για μία τριετία για ακίνητα που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημίες σε βαθμό τέτοιο που τα καθιστούν μη κατοικίσιμα.
  • Θα δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μονίμων κατοίκων, των οποίων επλήγησαν οι κατοικίες από τις πυρκαγιές.
∗  Σημειώνεται πως η υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων θα γίνει, σύμφωνα με το από 10.8.2021 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα περιλαμβάνει όλες τις διατάξεις των εμπλεκομένων Υπουργείων.

Σιούφας & Συνεργάτες | Γιώργος Σιούφας | Μάριος Σιούφας

Για να αποθηκεύσετε το άρθρο σε μορφή Pdf:

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στο τηλ.: 213 017 5600, ή στείλτε mail στο info@sioufaslaw.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Μοιραστείτε το:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter