Search
Close this search box.

Ν. 5103/2024: Μέτρα για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας και την ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και των ηχογραφημάτων

30 Απριλίου, 2024

Με τον ν. 5103/2024[1],  ελήφθησαν μέτρα για την ενδυνάμωση της προστασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας, την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας και προώθησης του ελληνόφωνου τραγουδιού και των νέων ηχογραφημάτων και την διάχυση της ελληνικής γλώσσας, με σκοπό τη διατήρηση και έκφραση της πολιτιστικής ταυτότητας. Μεταξύ των μέτρων αυτών, στο Κεφάλαιο Γ’ του  ν. 5103/2024, προβλέπονται ρυθμίσεις για τις περιπτώσεις δημόσιας εκτέλεσης ελληνόφωνων τραγουδιών, σε κοινόχρηστους χώρους τουριστικών και μη χώρων. Τα κυριότερα σημεία των ως άνω ρυθμίσεων, είναι τα εξής:

  • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ[2]
    – Στους κοινόχρηστους χώρους και εφόσον εκτελείται δημόσια μουσική, το ελάχιστο ποσοστό εκτέλεσης ελληνόφωνου τραγουδιού, δεν μπορεί να είναι κατώτερο του 40% του συνόλου των εκτελούμενων μουσικών έργων. – – Ως κοινόχρηστοι χώροι, για τους σκοπούς της ρύθμισης, νοούνται αποκλειστικά οι χώροι εισόδου, υποδοχής και οι ανελκυστήρες, ενώ ως ώρες μεγάλης ακροαματικότητας νοούνται οι ώρες από 06:00 έως 22:30 καθημερινά.
    – Το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε ημερολογιακού εξαμήνου, οι έχοντες την εκμετάλλευση των ανωτέρω, παραδίδουν στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, σε μορφότυπο, τους καταλόγους με το σύνολο των μουσικών έργων που εκτέλεσαν δημόσια, υποβάλλοντάς τους ταυτόχρονα και στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (εφεξής «Ο.Π.Ι»). Οι οργανισμοί αυτοί, εντός ενενήντα (90) ημερών από την παραλαβή των καταλόγων, εκδίδουν βεβαίωση στην οποία αναγράφεται το ακριβές ποσοστό ελληνόφωνου τραγουδιού που εκτελέσθηκε δημόσια κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
    – Από την υποχρέωση αυτή, εξαιρούνται τα ξενοδοχεία ή τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, στα οποία για τεχνικούς λόγους, η δημόσια εκτέλεση λαμβάνει χώρα ενιαία από μία πηγή ήχου και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους, πλην των ανωτέρω αναφερόμενων.


Η ίδια υποχρέωση, προβλέπεται και για τους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων (χώροι στάθμευσης, διάδρομοι και λοιποί χώροι παραμονής των επισκεπτών, εξαιρουμένων των εμπορικών καταστημάτων και των λοιπών αυτοτελών επιχειρήσεων που λειτουργούν εντός αυτών), των καζίνο (χώροι υποδοχής και αναμονής των πελατών), των μέσων μαζικής μεταφοράς (χώροι σταθμών, αποβίβασης και επιβίβασης επιβατών του μετρό, των τρένων και των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων) και των αερολιμένων/ λιμένων (στεγασμένοι χώροι αναμονής επιβατών).

  • ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ


Ειδικά στην περίπτωση[3] τις παραβίασης των ως άνω υποχρεώσεων, από τους έχοντες την εκμετάλλευση των ξενοδοχείων και των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, η διαδικασία που ακολουθείται είναι συνοπτικά η εξής:

– Με κοινή απόφαση των αρμόδιων οργάνων των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, η οποία εκδίδεται μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Ο.Π.Ι., χορηγείται στον έχοντα την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου ή του σύνθετου τουριστικού καταλύματος, εύλογη προθεσμία για συμμόρφωση, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες.

– Εντός δέκα (10) ημερών από την πάροδο της προθεσμίας συμμόρφωσης, ο υπόχρεος οφείλει να υποβάλλει στον Ο.Π.Ι. τους μορφότυπους που αποδεικνύουν τη συμμόρφωσή του.

– Αν δεν υποβληθούν οι μορφότυποι ή από τους υποβληθέντες μορφότυπους διαπιστώνεται μη συμμόρφωση, με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, η οποία εκδίδεται κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Ο.Π.Ι., επιβάλλεται στον υπόχρεο πρόστιμο από χίλια (1.000) ευρώ έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, η οποία εξαρτάται από τη διαπιστωθείσα απόκλιση από το υποχρεωτικό ποσοστό δημόσιας εκτέλεσης, από τη δυναμικότητα σε κλίνες του τουριστικού καταλύματος και την υποτροπή του παραβάτη.

 

Μαρία Αικατερίνη Δ. Παπαδοπούλου
Δικηγόρος
Δ.Μ.Σ Ιστορίας και Θεωρίας Δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Δ.Μ.Σ Αστικού δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Δ.Μ.Σ Εμπορικού Δικαίου, Νομική Σχολή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

[1] Ν. 5103/2024 (ΦΕΚ Α’57/19.04.2024) με τίτλο «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών, καθώς και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού»

[2] Είναι τα ξενοδοχειακά καταλύματα που ανεγείρονται σε συνδυασμό με τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και με εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής

[3] Αντίστοιχες ρυθμίσεις, προβλέπονται και για τους λοιπούς υπόχρεους.

Για να αποθηκεύσετε το άρθρο σε μορφή Pdf:

Σιούφας & Συνεργάτες | Γιώργος Σιούφας | Μάριος Σιούφας

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στο τηλ.: 213 017 5600, ή στείλτε mail στο info@sioufaslaw.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Μοιραστείτε το:

Θέλετε να συζητήσουμε περισσότερο για το άρθρο μας;
Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας
και εξειδικευμένος συνεργάτης μας
θα επικοινωνήσει μαζί σας σήμερα
μεταξύ 15:00 - 17:00.