Οι υπηρεσίες που παρέχουν οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις

16 Νοεμβρίου, 2021
Ι. Γενικά

Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (εφεξής ΕΔΑΔΠ) αποτελούν χρηματοδοτικά ιδρύματα, που λαμβάνουν ειδική άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος (εφεξής ΤτΕ), η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μετά τη λήψη της άδειας λειτουργίας τους, οι ΕΔΑΔΠ καταχωρούνται σε ειδικό Μητρώο του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.). Η ΤτΕ ασκεί εποπτεία στις εν λόγω εταιρείες σύμφωνα με το άρθρο 55Α του Καταστατικού της, ενώ ισχύει παράλληλα η υπ’ αριθμ. 118/19.05.2017 Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ (όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. ΠΕΕ 153/08.01.2019), με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία των ΕΔΑΔΠ. Επιπλέον, διέπονται από τις διατάξεις του ν. 4354/2015 (ως τροποποιηθείς ισχύει) και συμπληρωματικά από τις διατάξεις του νόμου για τις ανώνυμες εταιρείες.

Ειδικότερα, η διαχείριση των απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις που χορηγούνται ή έχουν χορηγηθεί από πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα (εκτός των αναφερόμενων στην περίπτωση δ` της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του ν. 4261/2014), όπως και των απαιτήσεων εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανατίθεται στους κατωτέρω, ως προς μεν τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα αποκλειστικά, ως προς δε τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δυνητικά:

1. σε ανώνυμες εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, ειδικού και αποκλειστικού σκοπού, που εδρεύουν στην Ελλάδα και
2. σε εταιρίες που εδρεύουν σε κράτος – μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) με την προϋπόθεση ότι έχουν εγκατασταθεί νόμιμα στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος με σκοπό τη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, με την επιφύλαξη των διατάξεων της Οδηγίας 2013/36, της Οδηγίας 2004/39 και της περίπτωσης δ` της πρώτης παραγράφου του άρθρου 1 του ν. 4354/2015 .

ΙΙ. Υπηρεσίες

Όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, οι ΕΔΑΔΠ αναλαμβάνουν τη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ενήμερων και μη ενήμερων) που χορηγούνται ή έχουν χορηγηθεί από πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα (με εξαίρεση εκείνων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων), όπως και των απαιτήσεων εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, η σύμβαση ανάθεσης διαχείρισης των απαιτήσεων αυτών υπόκειται σε συστατικό έγγραφο τύπο και περιλαμβάνει ως ελάχιστο περιεχόμενο:

 τις προς διαχείριση απαιτήσεις και το τυχόν στάδιο μη εξυπηρέτησης κάθε απαίτησης.
 τις πράξεις της διαχείρισης, οι οποίες μπορεί να συνίστανται ιδίως στη νομική και λογιστική παρακολούθηση, την είσπραξη, τη διενέργεια διαπραγματεύσεων με τους οφειλέτες των προς διαχείριση απαιτήσεων και τη σύναψη συμβάσεων συμβιβασμού κατά την έννοια των άρθρων 871- 872 ΑΚ ή ρύθμισης και διακανονισμού οφειλών σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, όπως έχει θεσπισθεί με την υπ` αριθμ. 116/25.8.2014 απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος κατ` εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4224/2013.
 την καταβλητέα αμοιβή διαχείρισης, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να μετακυλίεται στον υπόχρεο καταβολής της απαίτησης.

Σε ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, ειδικού και αποκλειστικού σκοπού, που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, επιτρέπεται και η διαχείριση των ακινήτων που αποτελούσαν ασφάλεια για τα δάνεια ή τις πιστώσεις που αυτές διαχειρίζονταν και έχουν μεταβιβαστεί στον δικαιούχο της απαίτησης. Στις εταιρίες αυτές δεν επιτρέπεται η απόκτηση, δια μεταβιβάσεως ή εκχωρήσεως ή από εθελοντική εκποίηση ή από πλειστηριασμό, ακίνητης περιουσίας που συνδέεται με τα δάνεια και τις πιστώσεις που αυτές διαχειρίζονται.

ΙΙΙ. Ειδικά η χορήγηση νέων δανείων/πιστώσεων

Επιπλέον, οι ΕΔΑΔΠ δύνανται να λαμβάνουν άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να χορηγούν νέα δάνεια ή/και πιστώσεις σε δανειολήπτες, των οποίων τα δάνεια ή τις πιστώσεις διαχειρίζονται, με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση των δανείων τους ή την αναδιάρθρωση της δανειολήπτριας επιχείρησης δυνάμει ενός συγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνείται μεταξύ των μερών, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης συναίνεσης του δικαιούχου της απαίτησης. Τα νέα δάνεια και πιστώσεις λογίζονται ως τραπεζικά δάνεια και πιστώσεις, διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο και αποκλειστικά αρμόδια για την εκδίκαση των διαφορών που απορρέουν από τη σύμβαση είναι τα κατά τόπους Ελληνικά Δικαστήρια. Τα νέα αυτά δάνεια και πιστώσεις θα επιβαρύνονται με την εισφορά του άρθρου 1 του ν. 128/1975, για την απόδοση της οποίας υπεύθυνες είναι οι εταιρίες διαχείρισης (άρθρο 1 παρ.20 ν. 4354/2015). Η εν λόγω άδεια θα χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. ότι η εταιρία έχει ήδη καταβάλλει σε μετρητά και σε τραπεζικό λογαριασμό ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος ή σε τραπεζικό λογαριασμό οποιουδήποτε πιστωτικού ιδρύματος κράτους-μέλους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (4.500.000) ευρώ ως ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και

β. ότι η εταιρία συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι παραπάνω εταιρίες έχουν υποχρέωση σύνταξης των χρηματοοικονομικών τους καταστάσεων βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, όπως αυτά έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δυνάμει του Κανονισμού 1606/2002 (Δ.Π.Χ.Α. – υποχρεωτική εφαρμογή Δ.Π.Χ.Α.), για τις ατομικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές τους καταστάσεις και σύμφωνα με το ν. 4308/2014, όπως εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει.


Χριστίνα Ζήση
Δικηγόρος
Δ.Μ.Σ. Γενικού Αστικού Δικαίου Ε.Κ.Π.Α.

Σιούφας & Συνεργάτες | Γιώργος Σιούφας | Μάριος Σιούφας

Για να αποθηκεύσετε το άρθρο σε μορφή Pdf:

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στο τηλ.: 213 017 5600, ή στείλτε mail στο info@sioufaslaw.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Μοιραστείτε το:

Θέλετε να συζητήσουμε περισσότερο για το άρθρο μας;
Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας
και εξειδικευμένος συνεργάτης μας
θα επικοινωνήσει μαζί σας σήμερα
μεταξύ 15:00 - 17:00.