reCharge: Η νέα εφαρμογή για τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

13 Φεβρουαρίου, 2023
 
Το άρθρο αυτό απευθύνεται σε: όλους τους φορείς της αγοράς ηλεκτροκίνησης και τους χρήστες ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Το όφελος της εφαρμογής: πληροφορεί για κάθε σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μέσω διαδραστικού χάρτη.
Έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής: η λειτουργία της ξεκίνησε την 6 Φεβρουαρίου 2023.

Με στόχο τη διευκόλυνση των χρηστών ηλεκτρικών οχημάτων στην αναζήτηση σημείων φόρτισης των οχημάτων τους και γενικότερα την προώθηση στην Ελλάδα  της ηλεκτροκίνησης, ευρέως γνωστής ως «emobility», που ήδη βρίσκεται σε ρυθμούς ραγδαίας ανάπτυξης, τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέπτυξαν τη νέα εφαρμογή «reCharge» μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, διαθέσιμη για Android και iOS κινητές συσκευές, που παρέχει τη δυνατότητα στους ως άνω χρήστες να λαμβάνουν πληροφόρηση για κάθε σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς δίνει πρόσβαση σε διαδραστικό χάρτη στον οποίο απεικονίζονται σε πραγματικό χρόνο τα προσβάσιμα σημεία φόρτισης που είναι συνδεδεμένα με το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (εφεξής “Μ.Υ.Φ.Α.Η.”), ενώ οι σχετικές πληροφορίες είναι ήδη διαθέσιμες και στη διεύθυνση https://electrokinisi.yme.gov.gr/public/IDRO.    

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. Η εφαρμογή recharge[1] παρέχει πληροφόρηση για κάθε σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων[2] και ειδικότερα ενημερώνει τους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων σχετικά με την ακριβή τοποθεσία, τα στοιχεία του διαχειριστή, το δίκτυο στο οποίο ανήκει, τον αριθμό των ρευματοδοτών, τη διαθεσιμότητά τους,  όπως και το είδος και τον τύπο του φορτιστή μέσω διαδραστικού χάρτη στον οποίο απεικονίζονται τα προσβάσιμα σημεία φόρτισης, που είναι διασυνδεδεμένα με το Μ.Υ.Φ.Α.Η., δίνοντας κατά τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα εντοπισμού τους σε  πραγματικό χρόνο.

ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ.(Μ.Υ.Φ.Α.Η.) Στο Μητρώο αυτό εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι φορείς ηλεκτροκίνησης [3] και η λειτουργία του αποσκοπεί στη συστηματική καταγραφή των υποδομών φόρτισης αναφορικά με τα δεδομένα λειτουργίας τους[4] όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτροκίνησης.

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ. Κάθε φορέας της αγοράς ηλεκτροκίνησης – όπως οι φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, οι φορείς διεκπεραίωσης συναλλαγών και οι φορείς σωρευτικής εκπροσώπησης φορτίου των οχημάτων αυτών –  έχει την υποχρέωση να αναρτά στο διαδραστικό χάρτη όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία φόρτισης που αφορούν στα δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης και μάλιστα μέχρι τις αρχές Ιουνίου 2023. Οι νεοσύστατοι φορείς οφείλουν να αναρτούν τα στοιχεία αυτά εντός μηνός από την έναρξη της δραστηριοποίησής τους. 

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.

– Το πλήκτρο καθοδήγησης ενεργοποιείται πατώντας πάνω σε ένα σημείο φόρτισης.

– Η εφαρμογή recharge στέλνει τις σχετικές συντεταγμένες σε τρίτες εφαρμογές πλοήγησης που ήδη χρησιμοποιεί ο χρήστης στο κινητό του και με τον τρόπο αυτό τον καθοδηγεί στο πλησιέστερο σημείο φόρτισης.

– Είναι απαραίτητη η σύνδεση στο διαδίκτυο για τη χρήση της εφαρμογής, καθώς η εφαρμογή αντλεί δεδομένα δυναμικά που ανανεώνονται κάθε 6 λεπτά.

– Η απεικόνιση των στοιχείων γίνεται σε διαδραστικό χάρτη, η πρόσβαση δε στην τοποθεσία διευκολύνει την άμεση απεικόνιση των πλησιέστερων σημείων φόρτισης.

– Οι πληροφορίες της εφαρμογής είναι ήδη διαθέσιμες και στη διεύθυνση https://electrokinisi.yme.gov.gr/public/IDRO.  

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ. Η εφαρμογή αυτή αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. Η βέλτιστη πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των χρηστών ηλεκτροκίνητων οχημάτων, καθώς και η προώθηση της ηλεκτροκίνησης αποτελούν τους κυριότερους στόχους της εφαρμογής.

ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. Η εφαρμογή ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί από την 6η Φεβρουαρίου 2023.

 

 

Ελεονώρα Αναγνώστου
Δικηγόρος
D.E.A. Droit Economique et Social
Université Paris IX – Dauphine

 

[1] Την εφαρμογή αυτή ανακοίνωσαν με το από 9/2/2023 Κοινό Δελτίο Τύπου τους τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών.

[2] Ως ηλεκτρικό όχημα ορίζεται μηχανοκίνητο όχημα εξοπλισμένο με σύστημα μετάδοσης της κίνησης που περιέχει μία τουλάχιστον ηλεκτρική μηχανή ως μετατροπέα ενέργειας με ηλεκτρικό επαναφορτιζόμενο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας που μπορεί να επαναφορτίζεται εξωτερικά. Ως ηλεκτρικά οχήματα νοούνται τα αυτοκίνητα, οι μοτοσυκλέτες, τα μοτοποδήλατα, αλλά και τα ποδήλατα με υποβοηθούμενη ποδηλάτηση (βοηθητικό ηλεκτροκινητήρα) και τα οποία ανήκουν στις κατηγορίες είτε των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων είτε των υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων εξωτερικής φόρτισης είτε των υβριδικών οχημάτων κυψέλης καυσίμου είτε των ποδηλάτων με υποβοηθούμενη ποδηλάτηση.

[3] Κατ’ εφαρμογή των άρθρων 13 και 14 του ν. 4710/2020 (ΦΕΚ 142/Τ.Α’/23.7.2020), του βασικού νόμου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

[4] Η ορθότητα και η ακρίβεια των δεδομένων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του αντίστοιχου φορέα ηλεκτροκίνησης

Για να αποθηκεύσετε το άρθρο σε μορφή Pdf:

Σιούφας & Συνεργάτες | Γιώργος Σιούφας | Μάριος Σιούφας

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στο τηλ.: 213 017 5600, ή στείλτε mail στο info@sioufaslaw.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Μοιραστείτε το:

Θέλετε να συζητήσουμε περισσότερο για το άρθρο μας;
Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας
και εξειδικευμένος συνεργάτης μας
θα επικοινωνήσει μαζί σας σήμερα
μεταξύ 15:00 - 17:00.