Search
Close this search box.

Έκτακτος έλεγχος και ετήσια επιθεώρηση των δικαστικών επιμελητών: 6/23 Γνωμοδότηση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

10 Ιουλίου, 2023

Ο Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών των Εφετείων Αθήνας – Πειραιά – Αιγαίου – Βορείου Αιγαίου – Δωδεκανήσου – Λαμίας – Εύβοιας υπέβαλε ερώτημα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σχετικά με αμφισβήτηση που ανέκυψε, για το αν εξακολουθεί να διατηρείται η προβλεπόμενη στο άρθρο 34 του Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών (Ν. 2318/1995)[1] αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών να διενεργεί τακτική ετήσια Επιθεώρηση των βιβλίων και του τηρούμενου αρχείου των δικαστικών επιμελητών, μετά την θέση σε ισχύ άρθρου 29 παρ.1 περ. θ. του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν. 4938/2022 – ΚΟΔΚΔΛ)[2], με το οποίο προβλέπεται ότι στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα υπάγεται ο έκτακτος μόνον έλεγχος τούτων.

  • ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ


Σύμφωνα με τον Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών (άρθρο 34 παρ.2 του Ν. 2318/1995, όπως ισχύει μετά το Ν.4336/2015), στα βιβλία επιδόσεων, ατελών επιδόσεων και εκτελέσεων που τηρεί ο δικαστικός επιμελητής, καθώς και στο αρχείο του, γίνεται μια φορά το χρόνο επιθεώρηση από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών ή τον οριζόμενο από αυτόν Ειρηνοδίκη. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών μπορεί κατά την κρίση του να ενεργεί οποτεδήποτε και έκτακτο έλεγχο. Η έκθεση επιθεωρήσεως αποστέλλεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον οικείο σύλλογο δικαστικών επιμελητών, για να τεθεί στο φάκελο του επιθεωρούμενου.

Κατά τον προϊσχύοντα ΚΟΔΚΔΛ (άρθρο 25 παρ. 1 περ. θ και ι. του Ν. 1756/1988),[3] στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα υπήγετο: «ο έλεγχος, μεταξύ άλλων, των δημοσίων κατηγόρων, των συμβολαιογράφων, των ληξιάρχων, των επιμελητών και των άμισθων δικαστικών επιμελητών και ό,τι άλλο ο νόμος ορίζει». Στον ισχύοντα από 6-6-2022 νέο ΚΟΔΚΔΛ (άρθρο 29 παρ.1 περ. θ. και ι. του Ν. 4938/2022), ο οποίος ρητά κατήργησε τον παλαιό με το άρθρο 130, προβλέπεται, αντιστοίχως, ότι στις αρμοδιότητες του εισαγγελέα, υπάγεται: «ο έκτακτος έλεγχος, μεταξύ άλλων, των συμβολαιογράφων, των ληξιάρχων, των επιμελητών και των άμισθων δικαστικών επιμελητών, σε περίπτωση που περιέλθει σε γνώση του πληροφορία για παράβαση των υποχρεώσεων και απαγορεύσεων που προβλέπονται από τον νόμο και συνδέονται με την υπηρεσιακή κατάσταση ή την άσκηση του λειτουργήματος τους, καθώς και τη σύννομη κατάρτιση όλων των πράξεων ή εγγράφων που εκδίδουν» και επίσης ορίζεται ότι: «στις αρμοδιότητες του εισαγγελέα υπάγεται και ό,τι άλλο ο νόμος ορίζει».

  • Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΝΕΚΥΨΕ


Από την ερμηνεία όλων των ανωτέρω διατάξεων, δημιουργήθηκε αμφιβολία, για το εάν ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει αρμοδιότητα διενέργειας ετήσιου ελέγχου και επιθεώρησης των βιβλίων επιδόσεων και του αρχείου των δικαστικών επιμελητών, καθόσον, στο νέο ΚΟΔΚΔΛ γίνεται αναφορά μόνο σε γενόμενο έκτακτο έλεγχο αυτού.

  • Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ


Η γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το ανωτέρω ζήτημα είναι ότι στις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών εξακολουθεί να διατηρείται η αρμοδιότητα να διενεργεί τακτική ετήσια Επιθεώρηση των βιβλίων και του τηρούμενου αρχείου των δικαστικών επιμελητών, παράλληλα με την αρμοδιότητα διεξαγωγής έκτακτου ελέγχου τούτων. Την Γνώμη του αυτή την αιτιολογεί ως εξής:

– επειδή, τόσο στον προϊσχύοντα ΚΟΔΚΔΛ, όσο και στο νέο ΚΟΔΚΔΛ, διατηρείται ταυτόσημη η διάταξη στην οποία προβλέπεται, ότι στις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα υπάγεται και ό,τι άλλο ο νόμος ορίζει, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο νέο ΚΟΔΚΔΛ δεν καταργείται ρητά η αρμοδιότητα διενέργειας ετήσιας Επιθεώρησης, ούτε συμπεριλαμβάνεται διάταξη, παρόμοια με εκείνη του προϊσχύοντος ΚΟΔΚΔΛ, που να προβλέπει, ότι καταργείται «κάθε άλλη διάταξη αντίθετη στις διατάξεις του Κώδικα αυτού, η οποία αναφέρεται σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτόν» και

– επειδή, η τακτική ετήσια Επιθεώρηση των δικαστικών επιμελητών από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών μπορεί να διαφοροποιείται ως προς το αντικείμενο, το εύρος και τον σκοπό σε σχέση με τον έκτακτο έλεγχο. Ειδικότερα, η ετήσια Επιθεώρηση αφορά στον έλεγχο και την αξιολόγηση του συνόλου της ετήσιας εργασίας του δικαστικού επιμελητή, με σκοπό τη σύνταξη σχετικής έκθεσης επιθεώρησης και την αποστολή αυτής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον οικείο σύλλογο δικαστικών επιμελητών, για να τεθεί στο φάκελο του επιθεωρούμενου, ως στοιχείο της υπηρεσιακής του εξέλιξης. Ο έκτακτος έλεγχος κινείται στο πεδίο της ανακριτικής κατεύθυνσης και αφορά στη συλλογή πληροφοριών και τη διερεύνηση στοιχείων, με σκοπό τη διαπίστωση τέλεσης συγκεκριμένης παραβίασης διατάξεων νόμου που συνδέονται με την υπηρεσιακή κατάσταση ή την άσκηση του λειτουργήματος του δικαστικού επιμελητή και την επιβολή των προβλεπόμενων πειθαρχικών ή και ποινικών κυρώσεων.


Ιφιγένεια Διαμαντοπούλου

Δικηγόρος
Δ.Μ.Σ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ΠΑ.ΠΕΙ.
Υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου

[1] Ν. 2318/1995 (ΦΕΚ 126/Τ. Α΄/19-6-1995): «Κώδικας Δικαστικών Επιμελητών»

[2] Ν. 4938/2022 (ΦΕΚ 109/Τ. Α΄/6-6-2022): «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και λοιπές διατάξεις»

[3] Ν. 1756/1988 (ΦΕΚ 35/Τ.Α΄/26-2-1988): «Κώδικας οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών.

Για να αποθηκεύσετε το άρθρο σε μορφή Pdf:

Σιούφας & Συνεργάτες | Γιώργος Σιούφας | Μάριος Σιούφας

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στο τηλ.: 213 017 5600, ή στείλτε mail στο info@sioufaslaw.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Μοιραστείτε το:

Θέλετε να συζητήσουμε περισσότερο για το άρθρο μας;
Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας
και εξειδικευμένος συνεργάτης μας
θα επικοινωνήσει μαζί σας σήμερα
μεταξύ 15:00 - 17:00.