Search
Close this search box.

Το Προστατευμένο Κανονιστικό Περιβάλλον της Τράπεζας της Ελλάδος

22 Ιουνίου, 2021

Με την υπ’ αριθμ. 189/14.05.2021 Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος (εφεξής ΤτΕ) καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη σύσταση και τη λειτουργία του Προστατευμένου Κανονιστικού Περιβάλλοντος (Regulatory Sandbox) της ΤτΕ.

Τι είναι το Προστατευμένο Κανονιστικό Περιβάλλον της ΤτΕ;

Πρόκειται για έναν μηχανισμό, με τον οποίο παρέχεται στα εποπτευόμενα ιδρύματα (π.χ. πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων με έδρα στην Ελλάδα κ.λπ.), τα οποία έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την ΤτΕ, η δυνατότητα να δοκιμάσουν καινοτόμες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή προϊόντα που βασίζονται στη χρηματοοικονομική τεχνολογία (fintech), βάσει συγκεκριμένου προγράμματος δοκιμών που έχει συμφωνηθεί και παρακολουθείται από την ΤτΕ.

Ποιοι είναι οι πρωταρχικοί σκοποί του;
Ποια είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας;
Ποια είναι τα τέσσερα στάδια της διαδικασίας ένταξης;

Ο κύκλος ζωής του Προστατευμένου Κανονιστικού Περιβάλλοντος περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα (4) επιμέρους στάδια:

  1. Στάδιο Αίτησης (application phase): Η ΤτΕ ενημερώνει το ίδρυμα για την ένταξή του ή μη στο Προστατευμένο Κανονιστικό Περιβάλλον, εντός ενός (1) μήνα από την παραλαβή της πλήρους αίτησης.
  2. Στάδιο Προετοιμασίας Δοκιμής (preparation phase): Πρόκειται για το στάδιο που περιλαμβάνει την προετοιμασία και την οριστικοποίηση του Σχεδίου Παραμέτρων Δοκιμής από το ίδρυμα σε συνεργασία με την ΤτΕ.
  3. Στάδιο Δοκιμής (testing phase): Σε αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται από τους συμμετέχοντες να συνεργάζονται με την ΤτΕ, ενώ αυτή ασκεί τις τυπικές εποπτικές της εξουσίες, παρακολουθεί και επιβλέπει τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις που συμφωνήθηκαν κατά το στάδιο της προετοιμασίας, καθώς και προς τις απαιτήσεις που θέτουν οι νομικές πράξεις που ρυθμίζουν τη χρηματοπιστωτική αγορά.
  4. Στάδιο Ολοκλήρωσης Δοκιμής και Εξόδου (evaluation/exit phase): Μετά την έξοδο από το προστατευμένο περιβάλλον, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υποβάλουν τελική αναφορά, στην οποία θα συνοψίζονται τα συμπεράσματα, η απόδοση της πρότασης έναντι των στόχων της δοκιμής, όπως είχαν προσδιοριστεί στο στάδιο της Προετοιμασίας και τα επόμενα βήματα. Ο συμμετέχων μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής υπηρεσίας σε ευρύτερη κλίμακα ή να τερματίσει την παροχή της.

Σιούφας & Συνεργάτες | Γιώργος Σιούφας | Μαρίος Σιούφας

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στο τηλ.: 213 017 5600, ή στείλτε mail στο info@sioufaslaw.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Μοιραστείτε το:

Θέλετε να συζητήσουμε περισσότερο για το άρθρο μας;
Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας
και εξειδικευμένος συνεργάτης μας
θα επικοινωνήσει μαζί σας σήμερα
μεταξύ 15:00 - 17:00.