Search
Close this search box.

Απαλλαγή από το φόρο κληρονομίας των κοινών τραπεζικών λογαριασμών της αλλοδαπής

5 Μαΐου, 2022

Με στόχο την επίτευξη φορολογικής ισότητας, την ανάπτυξη των επενδύσεων, αλλά και τη διευκόλυνση των συναλλαγών, ρυθμίστηκε νομοθετικά το ζήτημα της απαλλαγής από το φόρο κληρονομίας των επιζώντων συνδικαιούχων κοινών τραπεζικών λογαριασμών (ν. 5638/1932) που τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Είναι γνωστό ότι η ανωτέρω ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση  προβλεπόταν μόνο για τους λογαριασμούς σε τράπεζες της ημεδαπής, εφόσον βέβαια η κατάθεση περιέρχεται αυτοδικαίως στους συνδικαιούχους με το θάνατο.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 57 του ν. 4916/2022[1] διευρύνεται η απαλλαγή από τον φόρο κληρονομίας των κοινών τραπεζικών λογαριασμών, περιλαμβάνοντας, αφενός αυτούς της αλλοδαπής, και, αφετέρου, όλα τα κοινά επενδυτικά προϊόντα, σε ευρώ ή/και σε ξένο νόμισμα, που αποκτώνται αυτοδίκαια από τους συνδικαιούχους, και μέχρι τον τελευταίο από αυτούς (όχι όμως και τους δικούς τους κληρονόμους), για υποθέσεις με χρόνο γένεσης φορολογικής υποχρέωσης από τη δημοσίευση του νέου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από την 28η Μαρτίου 2022 και εφεξής. Με το ανωτέρω άρθρο τροποποιείται αναλόγως και αντικαθίσταται η περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 25 του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια, ο οποίος κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 2961/2001.

Τέλος, σημειώνεται ότι η απαλλαγή δεν περιλαμβάνει τα προαναφερόμενα προϊόντα, τα οποία βρίσκονται σε μη συνεργάσιμα κατά τη φορολογική νομοθεσία κράτη ή σε κράτη τα οποία δεν εφαρμόζουν ανταλλαγή πληροφοριών για τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς με την Ελλάδα[2].

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιώματα των κληρονόμων από κοινό τραπεζικό λογαριασμό, μπορείτε να βρείτε σε προηγούμενο άρθρο μας, στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.sioufaslaw.gr/dikaiwmata-klironomwn-apo-koino-trapeziko-logariasmo

 

 

Χριστίνα Ζήση
Δικηγόρος
Δ.Μ.Σ. Γενικού Αστικού Δικαίου E.Κ.Π.Α.

 

[1] Με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – Πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης του κεφαλαίου Α’ του μέρους δευτέρου του τρίτου βιβλίου του ν. 4738/2020 – Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2020/1151 και (ΕΕ) 2021/1159, νέος μειωμένος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις.».

[2] Βλ. Πολυμερή Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών, η οποία έχει κυρωθεί με το ν. 4428/2016 (Α’ 190).

Σιούφας & Συνεργάτες | Γιώργος Σιούφας | Μάριος Σιούφας

Για να αποθηκεύσετε το άρθρο σε μορφή Pdf:

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στο τηλ.: 213 017 5600, ή στείλτε mail στο info@sioufaslaw.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Μοιραστείτε το:

Θέλετε να συζητήσουμε περισσότερο για το άρθρο μας;
Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας
και εξειδικευμένος συνεργάτης μας
θα επικοινωνήσει μαζί σας σήμερα
μεταξύ 15:00 - 17:00.