Search
Close this search box.

Είδη, εντάσεις και ποσά ενισχύσεων του νέου Αναπτυξιακού νόμου 4887/2022

18 Μαρτίου, 2022

Υπό το φως της αύξησης των επενδύσεων, της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενίσχυσης των ευκαιριών οικονομικής ανάπτυξης της χώρας δημοσιεύτηκε ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022, με τον οποίο παρέχονται πολλές μορφές ενισχύσεων και σε διαφορετικές εντάσεις και ύψη στα καθεστώτα ενισχύσεων των επενδυτικών σχεδίων που με αυτόν ρυθμίζονται, ενώ τα είδη, τις εντάσεις και τα ποσά των ενισχύσεων αυτών θα αναλύσουμε συνοπτικά με το παρόν άρθρο.

✔ ΕΙΔΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Τα είδη των ενισχύσεων που προβλέπονται από τον Αναπτυξιακό νόμο και που παρέχονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά για τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στα προβλεπόμενα καθεστώτα ενισχύσεων είναι :

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ. Αποτελεί απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης επί των κερδών που πραγματοποιούνται προ φόρου, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται στους εταίρους.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ. Αποτελεί δωρεάν παροχή χρηματικού ποσού για την κάλυψη μέρους των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ (LEASING).Αποτελεί κάλυψη μέρους των καταβαλλομένων δόσεων της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) που καταρτίζεται για την απόκτηση καινούριου εξοπλισμού (π.χ. μηχανολογικού), προσδιορίζεται ως ποσοστό της αξίας αγοράς του και περιέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις, ενώ δεν μπορεί να ξεπερνά το χρονικό διάστημα των επτά ετών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ. Αποτελεί κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο, ενώ για αυτές δεν πρέπει να λαμβάνεται άλλου είδους κρατική ενίσχυση.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. Αποτελεί επιδότηση επιτοκίου δανείων μειωμένης εξασφάλισης ή των εξόδων ασφάλισης των δανείων υψηλού κινδύνου που καταβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα που τα χορηγούν.  

✔ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Ως ένταση ενίσχυσης ορίζεται στον Αναπτυξιακό αυτό νόμο  το ακαθάριστο ισοδύναμο επιχορήγησης που εκφράζεται ως ποσοστό των ενισχυόμενων δαπανών, πριν από την αφαίρεση φόρων ή άλλων επιβαρύνσεων.

Οι εντάσεις και τα ύψη των ενισχύσεων των επενδυτικών σχεδίων εξειδικεύονται στις επί μέρους διατάξεις που αφορούν τα συγκεκριμένα καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων[1],  τελούν όμως υπό γενικές προϋποθέσεις που περιληπτικά είναι οι εξής:

– Οι μέγιστες εντάσεις ενισχύσεων για τις επενδύσεις περιφερειακού χαρακτήρα καθορίζονται από τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων [2] και αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

– Οι εντάσεις προσαυξάνονται για τις μεσαίες επιχειρήσεις κατά 10% και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις [3]κατά 20%.

– Οι αυξημένες εντάσεις ενισχύσεων δεν ισχύουν για επιλέξιμες δαπάνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

– Στις περιοχές που, σύμφωνα με το άρθ. 107 παρ.3 στοιχ. α’ της Σ.Λ.Ε.Ε., έχουν συνήθως χαμηλό βιοτικό επίπεδο ή υπάρχει σοβαρή υποαπασχόληση, οι ενισχύσεις μπορεί να χορηγούνται για οποιαδήποτε μορφή αρχικής επένδυσης, ανεξάρτητα από το μέγεθος του δικαιούχου.

– Στις περιοχές, που σύμφωνα με το άρθ. 107 παρ. 3 στοιχ. γ’ της Σ.Λ.Ε.Ε., οι ενισχύσεις  δεν αλλοιώνουν τους όρους των συναλλαγών κατά τρόπο που θα αντέκειτο στο κοινό συμφέρον, μπορεί να χορηγούνται ενισχύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για οποιαδήποτε μορφής αρχική επένδυση, ενώ σε μεγάλες επιχειρήσεις μόνο για αρχική επένδυση για νέα οικονομική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη εγκατάσταση

– Για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια με δαπάνες άνω των 50 εκατομ. Ευρώ, το ποσό ενίσχυσης παρέχεται αναλογικά.[4]

✔ ΑΝΩΤΑΤΑ ΠΟΣΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

– Το ανώτατο συνολικό ποσό ενίσχυσης για κάθε επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται δεν μπορεί να υπερβεί αυτό των 10 εκατομμυρίων ευρώ.[5]

– Οι ενισχύσεις που παρέχονται σε κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά το συνολικό ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και των 30 εκατομμυρίων ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.[6]

Ελεονώρα Αναγνώστου
Δικηγόρος
D.E.A. Droit Economique et Social
Université Paris IXDauphine

[1] Τα επί μέρους καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων εξετάσαμε στο από 4.3.2022 άρθρο μας με θέμα «Το αντικείμενο και το πεδίο εφαρμογής του νέου Αναπτυξιακού νόμου 4887/2022», ενώ για τις εξειδικευμένες διατάξεις ενισχύσεών τους θα ακολουθήσουν επόμενες δημοσιεύσεις μας.

[2] Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων είναι ο κατάλογος των περιοχών που έχουν οριστεί από ένα κράτος μέλος, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται για τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα και έχουν λάβει έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον οποίο ορίζονται τα ανώτατα ποσοστά ενισχύσεων που μπορούν να χορηγούνται για αρχικές επενδύσεις στις περιφέρειες της Χώρας.

[3] Η κατηγορία των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ( ΜμΕ) αποτελείται από επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομ. ευρώ και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομ. Ευρώ. Ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση που απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζόμενους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών και ισολογισμός δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομ. Ευρώ. Ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση που απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζόμενους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών και ισολογισμός δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομ. Ευρώ. Όσες επιχειρήσεις δεν εντάσσονται στις ΜμΕ θεωρούνται μεγάλες επιχειρήσεις.

[4] Για τμήμα δαπάνης μέχρι 50 εκατομ. Ευρώ: παρέχεται το 100% της ανώτατης επιτρεπόμενης έντασης περιφερειακής ενίσχυσης. Για τμήμα δαπάνης από 50-100 εκατομ. Ευρώ παρέχεται το 50% και για τμήμα δαπάνης  άνω των 100 εκατ.ευρώ δεν παρέχεται ποσοστό ενίσχυσης.  

[5] Εξαίρεση: όσα ορίζονται στις επί μέρους διατάξεις των καθεστώτων.

[6] Τα ανώτατα όρια προσαυξάνονται κατά 50% στις περιπτώσεις ενίσχυσης με μορφή φορολογικής απαλλαγής.

Σιούφας & Συνεργάτες | Γιώργος Σιούφας | Μάριος Σιούφας

Για να αποθηκεύσετε το άρθρο σε μορφή Pdf:

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στο τηλ.: 213 017 5600, ή στείλτε mail στο info@sioufaslaw.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Μοιραστείτε το:

Θέλετε να συζητήσουμε περισσότερο για το άρθρο μας;
Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας
και εξειδικευμένος συνεργάτης μας
θα επικοινωνήσει μαζί σας σήμερα
μεταξύ 15:00 - 17:00.