Ειδική άδεια εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19

Το άρθρο 62 του ν. 4886/2022[1] (εφεξής «Νόμος») ρυθμίζει το ζήτημα της ειδικής άδειας ασθένειας των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19. Πρόκειται για σημαντική ρύθμιση, που αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους εργοδότες όλης της χώρας. Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση του Νόμου, με αυτήν επιδιώκεται άμεσα ο επιμερισμός του βάρους των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 στον εργαζόμενο και τον εργοδότη, κατά το μέρος που τους αναλογεί σε αυτή τη φάση που διάγει η πανδημία με τη συμμετοχή του Κράτους στην κάλυψη του κόστους στην αγορά εργασίας από τις νοσήσεις στο μέτρο του εφικτού. Μακροπρόθεσμα, με το έκτακτο και προσωρινό μέτρο της παρούσας ειδικής άδειας σκοπείται η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Επιπλέον, την 29η Ιανουαρίου 2022, δημοσιεύτηκε η υπ’αριθμ. 6924/2022 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΦΕΚ 291, τεύχος Β΄ της 29.1.2022), με την οποία καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και λεπτομέρειες για τη χορήγηση της ειδικής άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, την τυχόν παράτασή της και την εν γένει εφαρμογή του άρθρου 62 του ν. 4886/2022.
Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19:
Κατ’αρχήν, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Σε αυτή την περίπτωση, οι εργοδότες οφείλουν να καταχωρούν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την εξ αποστάσεως εργασία των ανωτέρω εργαζομένων, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».[2]
Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19.
Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Ιατρική γνωμάτευση απαιτείται μόνο για την παράταση χορήγησης του επιδόματος ασθενείας με το πέρας της ειδικής άδειας ασθένειας. Στην περίπτωση αυτή επιδοτούνται όλες οι μέρες ανικανότητας για εργασία, οι οποίες βεβαιώνονται στην ιατρική γνωμάτευση και οι οποίες διαδέχονται τις ημέρες ειδικής άδειας ασθένειας.
Προβλέπεται ρητά ότι η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλουκαι δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια.
Διευκρινίζεται ότι συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα.
Η εν λόγω ρύθμιση ισχύει έως τις 15.4.2022, με δυνατότητα παράτασης με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Οι ημέρες της ειδικής άδειας ασθένειας που χορηγούνται, δεν συνυπολογίζονται στο ετήσιο ανώτατο όριο των ημερών επιδότησης της ασθένειας από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ούτε στο ανώτατο όριο ημερών γνωμάτευσης των υγειονομικών οργάνων.
Σε περίπτωση που η πρώτη ημέρα της ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 τυχόν έπεται της τελευταίας ημέρας άδειας ασθενείας από άλλη αιτία, οι ημέρες ασθένειας λόγω COVID-19 επιδοτούνται όλες, ως συνεχόμενες ημέρες ασθενείας.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση επαφής εργαζομένου με επιβεβαιωμένο κρούσμα;
Για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε περιορισμό λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα και μόνο για αυτούς, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά, εφαρμόζεται το άρθρο 15 του ν. 4722/2020[3], περί της αναπλήρωσης του χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του. Για την εφαρμογή του άρθρου 15 του ν. 4722/2022, ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε περιορισμό.
[1] Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή – Τροποποίηση του ν. 3959/2011 και ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών, ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και άλλες διατάξεις.
[2] Της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76).
[3] Βλ. περισσότερα στο εν λόγω άρθρο.
Χριστίνα Ζήση
Δικηγόρος
Δ.Μ.Σ. Αστικού Δικαίου E.Κ.Π.Α.