Kίνητρα για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς

Με το ν.5193/2025[1] παρέχονται φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς. Τα σημαντικότερα εξ αυτών παρατίθενται ως ακολούθως.
- Μειωμένος συντελεστής φορολόγησης (και συνακόλουθα παρακράτησης) ως προς τους τόκους εταιρικών ομολόγων, τα οποία αποκτώνται από φυσικά πρόσωπα, κατοίκους ημεδαπής. Η ρύθμιση αφορά ομόλογα που αποκτώνται σε τόπο διαπραγμάτευσης εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά εκτός Ε.Ε., η οποία εποπτεύεται από αρχή διαπιστευμένη στον Διεθνή Οργανισμό Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (International Organization of Securities Commissions, IOSCO). Συγκεκριμένα, με στόχο τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω ομολογιών προβλέπεται μείωση της φορολόγησης (5%) στους τόκους των εισηγμένων ομολόγων, ώστε να προσεγγίσουν τα κρατικά.
- Επέκταση της έκπτωσης έως 50% του εισφερόμενου ποσού από το φορολογητέο εισόδημα και στους φορολογούμενους – φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν κεφάλαιο σε εταιρία εισηγμένη ή που εισάγεται σε πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης λειτουργούντα στην Ελλάδα (επενδυτικούς αγγέλους). Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η ενίσχυση της ιδιωτικής χρηματοδότησης καινοτόμων επιχειρήσεων ενταγμένων σε εναλλακτικές αγορές.
- Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν στην εισαγωγή πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε ρυθμιζόμενη αγορά. Οι δαπάνες που αφορούν στην εισαγωγή μετοχών και άλλων τίτλων ισοδύναμων με μετοχές πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων (μικρομεσαίων) επιχειρήσεων[2], σε ρυθμιζόμενη αγορά που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα σύμφωνα με το ν. 4514/2018[3], εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα αυτών, κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), με ανώτατο όριο της προκύπτουσας ωφέλειας λόγω της προσαύξησης αυτής τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ. Δαπάνες που εμπίπτουν στην έκπτωση αποτελούν ιδίως: α) Οι δαπάνες για τη διενέργεια απαραίτητων νομικών, οικονομικών και φορολογικών ελέγχων στο πλαίσιο εισαγωγής στη ρυθμιζόμενη αγορά, β) οι δαπάνες για την ανάθεση σε ανάδοχο/σύμβουλο του συντονισμού και της διαχείρισης της διαδικασίας εισαγωγής στη ρυθμιζόμενη αγορά, γ) οι δαπάνες που αφορούν σε εκπιπτόμενους, σύμφωνα με τον παρόντα, φόρους, τέλη και χρεώσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο εισαγωγής στη ρυθμιζόμενη αγορά, δ) οι δαπάνες για την εκτύπωση ενημερωτικών δελτίων, καθώς και οι λοιπές δαπάνες που αφορούν στην προετοιμασία του φακέλου εισαγωγής στη ρυθμιζόμενη αγορά.
Ελισσάβετ-Άννα Βάλβη
Δικηγόρος
Δ.Μ.Σ. Χρηματοοικονομικού και Θεσμικού Πλαισίου των Αγορών Χρήματος και Κεφαλαίου,
Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
LL.M. in Forensics, Criminology and Law,
Law School, Maastricht University
[1] Νόμος 5193/2025 (ΦΕΚ Α’ 56/11.04.2025) με τίτλο «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις»
[2] Όπως οι κατηγορίες αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ ΕΚ σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων
[3] Νόμος 4514/2018 (ΦΕΚ Α’ 14/30.01.2018) με τίτλο «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις»