Προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ: Μια νέα υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας

Με διατάξεις του προσφάτως ψηφισθέντα νόμου 4837/2021 (άρθρα 32-39) εισάγεται για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης για τα ΑμεΑ με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους, μέσω της ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Η νέα αυτή υπηρεσία συνδέεται με το δικαίωμα των ΑμεΑ στην ανεξάρτητη διαβίωση σύμφωνα και με την ειδικότερη πρόβλεψη του άρθρου 19 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία κυρώθηκε με το ν. 4074/2012, και συμβάλλει στην αποφυγή της περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησής τους. Πρόκειται για πρωτογενή ρυθμιστική παρέμβαση, η οποία αφορά σε όλα τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) που έχουν την σχετική ανάγκη και επιθυμούν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και τόπου διαβίωσης.
Σύμφωνα με τον ορισμό που δίδεται από το ν. 4837/2021, Προσωπικός Βοηθός είναι το φυσικό πρόσωπο, το οποίο υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία. Οι υπηρεσίες του θα παρέχονται βάσει των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών ζωής, των ατομικών επιλογών και των ενδιαφερόντων των ατόμων με αναπηρία. Σημειώνεται ότι η νέα αυτή υπηρεσία δεν αποστερεί τα ωφελούμενα πρόσωπα από τη λήψη τυχόν προνοιακών παροχών σε χρήμα, οικονομικών ενισχύσεων και κοινωνικών υπηρεσιών για την οικονομική στήριξη και ενίσχυση τους που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Κ.Α.
Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο ν. 4837/2021, θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις πιλοτική εφαρμογή της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές στη χώρα. Η πρώτη φάση θα εκκινήσει εντός του έτους 2022 και η υπηρεσία θα παρέχεται για δύο έτη και η δεύτερη φάση θα εκκινήσει εντός του έτους 2023 και η υπηρεσία θα παρέχεται για ένα έτος. Κατόπιν της αξιολόγησης των δύο αυτών φάσεων, θα ακολουθήσει καθολική εφαρμογή της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία σε όλη τη Χώρα. Επισημαίνεται ότι χρηματοδότηση του πιλοτικού προγράμματος προέρχεται από ενωσιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Χριστίνα Ζήση
Δικηγόρος, Μ.Δ.Ε. Γενικού Αστικού Δικαίου