Ρυθμίσεις του νέου εργατικού νόμου 4808/2021 στο Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο
5 Ιουλίου, 2021

Ο νέος νόμος προβαίνει σε αλλαγές που αφορούν τόσο τις διατάξεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων όσο και αυτές των απεργιών και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Τι προβλέπει για τις Συνδικαλιστικές οργανώσεις
- Ηλεκτρονικά Μητρώα για συνδικαλιστικές οργανώσεις τόσο των εργαζομένων ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε ( Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων), όσο και των εργοδοτών ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε ( Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών).
- Υποχρεωτική εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στα ηλεκτρονικά μητρώα, όπου τηρούνται σε ψηφιακή μορφή όλα τα βασικά τους στοιχεία.
- Πρόστιμα σε περίπτωση μη εγγραφής τους ή μη κατάθεσης των στοιχείων τους στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. (αναστολή του δικαιώματος συλλογικής διαπραγμάτευσης και κατάρτισης συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αναστολή χρηματοδότησης).
- Υποχρεωτική η παροχή δυνατότητας στα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας με διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, τόσο στις Γενικές Συνελεύσεις όσο και στις αρχαιρεσίες τους.
- Απαγόρευση της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κομματικούς οργανισμούς και κατάργηση εξαιρέσεων του προγενέστερου νόμου.
- Δικαίωμα ιστότοπου στο διαδίκτυο ή στο εσωτερικό ηλεκτρονικό δίκτυο της εργοδοτικής επιχείρησης από κάθε σωματείο της επιχείρησης με ανάληψη των εξόδων του από τον εργοδότη.
Τι προβλέπει για το δικαίωμα απεργίας ή στάσης εργασίας
- Έγγραφη προειδοποίηση του εργοδότη ή της συνδικαλιστικής του οργάνωσης για την άσκηση του δικαιώματος απεργίας 24 ώρες τουλάχιστον πριν την πραγματοποίησή της με επίδοση δικαστικού επιμελητή και καθορισμό των αιτημάτων και της διάρκειάς της.
- Προστασία των μη συμμετεχόντων εργαζομένων στην απεργία με πρόβλεψη αστικής ευθύνης της συνδικαλιστικής οργάνωσης σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτής.
- Υποχρέωση διάθεσης Προσωπικού Ασφαλείας και Προσωπικού Ελάχιστης εγγυημένης Υπηρεσίας σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας (υγείας, ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, διύλισης πετρελαίου, μεταφορών) με παροχή του 1/3 της συνήθους παρεχόμενης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της απεργίας.
- Απαγόρευση κήρυξης απεργίας ή στάσης εργασίας που κρίθηκε παράνομη από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση κατά του ιδίου εργοδότη από τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
Τι προβλέπει για τις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας
- Ικανότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα Ηλεκτρονικά Μητρώα.
- Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της έδρας ή κατοικίας του εναγομένου εκδικάζονται όλες οι αμφισβητήσεις για την ικανότητα, την αρμοδιότητα σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας.
- Κωδικοποίηση όλων των όρων μιας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας εντός δεκαπέντε(15) ημερών από την υπογραφή της με ευθύνη των μερών της.
- Όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και οι διαιτητικές αποφάσεις πρέπει να εμπεριέχουν κωδικοποίηση όλων των όρων τους- των συμφωνουμένων και αυτών που διατηρούνται σε ισχύ- διαφορετικά ισχύουν μόνο οι κωδικοποιημένες διατάξεις.
- Όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων ή εργοδοτών έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν υπηρεσίες συμφιλίωσης με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για κάθε θέμα από συμφιλιωτή του Ο.ΜΕ.Δ ( Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας), ο οποίος επιλέγεται από κατάλογο μεσολαβητών, ενώ στο τέλος της διαδικασίας συντάσσεται Πρακτικό συμφιλίωσης.
Για να αποθηκεύσετε το άρθρο σε μορφή Pdf:
Σιούφας & Συνεργάτες | Γιώργος Σιούφας | Μάριος Σιούφας
Για περισσότερες πληροφορίες
Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στο τηλ.: 213 017 5600, ή στείλτε mail στο info@sioufaslaw.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.